Tutkijat kummissaan: Miksi muuttolinnut vähenevät Etelä-Suomen suojelualueilla?

Erityisesti muuttolinnut ovat vähentyneet suojelualueilla. J.M. Garg / Wikimedia commons

Kai Jauhiainen

kai.jauhiainen@media.fi

Ilmastonmuutos työntää lintulajien populaatioita hitaasti pohjoisemmaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan suojelualueiden kokonaislintutiheys on pienentynyt noin 10 prosenttia. Lintulajien populaatiot ovat siirtyneet keskimäärin 28,5 kilometriä pohjoista kohti noin 1,8 kilometrin vuosivauhdilla. Ilmaston lämmetessä voisi kuitenkin olettaa lintutiheyksien kasvavan, sillä lintuyhteisöjen kokonaistiheydet kasvavat etelää kohti.

– Linnut reagoivat ilmaston lämpenemiseen kuitenkin viiveellä, eli lajit siirtyvät hitaammin kuin ilmasto muuttuu. Pohjoiset lajit ovat taantuneet nopeammin kuin eteläiset ovat runsastuneet, kertoo johtava tutkija Raimo Virkkala Suomen ympäristökeskuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lintulajien populaatioiden painopisteen muutoksia vuosista 1981–1999 vuosiin 2000– 2017 perustuen lintulaskentoihin 254 suojelualueella. Näiden jaksojen välillä Suomen keskilämpötila nousi yli asteen.

Erityisesti muuttolinnut ovat vähentyneet suojelualueilla. Afrikassa tai Etelä-Aasiassa talvehtivat pitkän matkan muuttajat, kuten pajulintu, metsäkirvinen, keltavästäräkki ja pohjansirkku, ovat vähentyneet merkittävästi. Pitkän matkan muuttajien tiheydet suojelualueverkossa pienenivät noin 20 prosenttia. Muuttolinnut vähenivät voimakkaasti Etelä- ja Keski-Suomen suojelualueilla, mutta selvästi vähemmän Pohjois-Suomessa.

Toisin kuin muuttolinnut, ympäri vuoden elinalueillaan esiintyvät paikkalinnut olivat jopa hieman runsastuneet suojelualueilla. Monet metsien paikkalinnut ovat taantuneet metsien hakkuiden vuoksi, mutta suojelualueilla lajien kannat ovat säilyneet samansuuruisina tai jopa kasvaneet.

Suojelualueiden avulla voidaan merkittävästi parantaa taantuvien ja metsien hakkuista kärsivien lajien populaatioiden säilymistä. Paikkalinnut runsastuivat erityisesti laajimmilla suojelualueilla, joiden suojeleminen on tärkeää metsälajiston monimuotoisuuden turvaamisessa. Suojelualueiden tulisi olla toisiinsa mahdollisimman hyvin kytkeytyneitä, mikä edesauttaa lajien populaatioiden siirtymistä ilmaston lämmetessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.