Nyt puhuu koulukuljetuksia Nurmijärvellä hoitanut yritys: "Reitit epäloogisia ja aikataulut mahdottomia"

KOULUKYYDIT Mr. Taxi Oy purki koulukuljetussopimuksen Nurmijärven kunnan kanssa.

Mr. Taxin toimitusjohtajan mukaan Nurmijärven koulukyytien reitit tulivat viime tingassa, olivat epäloogisia ja aikatauluiltaan mahdottomia. sauvo jylhä

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan koulukuljetukset ovat olleet pahoissa ongelmissa tänä syksynä.

Erityksen paljon moitteita ovat saaneet kunnan keväällä kilpailuttamat, kuljetuksia hoitamaan valitut yritykset Kuninkaantien Liikenne, Ventoniemi, Mavo, Mr. Taxi ja Nurmijärven Linja.

Viime viikolla kuljetusyritys Mr. Taxi purki omasta aloitteestaan kuljetussopimuksen kunnan kanssa. Mr. Taxin toimitusjohtajan Aki Nikkisen mukaan syynä sopimuksen purkamiselle ja koulukyytien ongelmille oli ennen kaikkea se, että kunnan järjestämä ajojärjestely toimi heikosti.

– Olemme hoitaneet koulukuljetuksia pääkaupunkiseudun kunnissa vuosia eikä meillä ole ollut vastaavia ongelmia aiemmin. Pelkästään yrityksen imagon kannalta ei ollut enää hyvä olla mukana, Nikkinen toteaa.

– Emme nähneet muuta vaihtoehtoa kuin päättää omalta osaltamme sopimus. 

Nurmijärven kunta ryhtyi tänä syksynä suunnittelemaan koulukuljetusten reitit itse. Reitityksessä käytetään uutta reititysohjelmaa. Lisäksi koulukuljetuksia suunnittelevat ja järjestävät työntekijät ovat kunnassa melko uusia.

Tästä on seurannut Nikkisen mukaan se, että reitit ovat tulleet kuljetusyrittäjille viime tingassa, olleet epäloogisia ja aikatauluiltaan mahdottomia.

– Reitti saattoi tulla kuljettajalle puoli tuntia tai tunnin ennen varsinaiseen ajoon lähtöä. Meillä on ollut tapana, että perehdymme reittiin ja kuljettajat käyvät katsomassa paikat valmiiksi. Nyt se ei ollut mahdollista. Ajoittain muutoksia tuli myös kesken ajon, Nikkinen selventää.

Reittien epäloogisuudella Nikkinen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi samaa tietä ajettiin usein monta kertaa edestakaisin.

Mr. Taxi perustettiin vuonna 2002. Nikkisen mukaan yritys on hoitanut ryhmäkuljetuksia vuodesta 2006 lähtien eli yli kymmenen vuoden ajan. Valtaosassa muissa kunnissa kuljetusyrittäjät saavat kuitenkin Nikkisen mukaan itse hoitaa koulukuljetusten ajojärjestelyt.

Tällä hetkellä Mr. Taxi hoitaa koulukuljetuksia Helsingissä, Vantaalla ja Tuusulassa.

Tuusulassa kunta suunnittelee Nurmijärven tapaan itse koulukuljetusten reitit.

– Heillä on ilmeisesti asiasta jo pidempi kokemus, koska Tuusulassa Nurmijärven kaltaisia ongelmia ei ole ainakaan meidän aikanamme ollut.

– Uskon ja toivon, että Nurmijärvelläkin tilanne normalisoituisi mahdollisimman pian.

Nikkinen kertoo kuljettajiensa saaneen nurmijärveläisvanhemmilta raivoisaa palautetta, mikä oli myös yksi syy koulukuljetussopimuksen päättämiseen.

Julkisuudessa vanhemmat ovat kritisoineet erityisesti sitä, että lapsia on viety koulun päätteeksi vääriin paikkoihin. Nikkinen myöntää tilanteen. Hänen mukaansa yksi syy tilanteelle on ollut virheelliset osoitteet.

– Viimeisinä kuljetuspäivinä meillä oli esimiehiä mukana reiteillä ja havainnoimme, että joillain lapsilla oli ihan suoraan virheellisiä tai vääriä osoitteita.

Tilanne nyt

Mr. Taxi Oy:n ja kunnan sopimus purettiin virallisesti 20.8. Kunnanhallitus vahvisti asian tämän viikon kokouksessaan.

Kummallakaan osapuolella ei ole mitään vaateita toisiltaan.

Mr. Taxin ajamat kyydit on korvattu maanantaista alkaen Korsisaaren ja Kuninkaantien liikenteen autoilla. Tämä on sivistystoimenjohtajan Tiina Hirvosen mukaan pysyvä käytäntö.

Käytössä on yhä käytäntö, että kuljetusreitit rakennetaan päivittäin ja tiedot kuljetusajoista lähetetään viesteillä koteihin.

Kivenpuiston kuljetuksista neuvotellaan yhä siten, että ne saadaan irrotettua järjestelmästä erilleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.