Arkadian yhteislyseo sai uuden rehtorin – Eläkkeelle jäävä Jaakko Julkunen jättää jälkeensä koulun, jolla "menee mukavasti"

Akseli Salmela saa johdettavakseen koulun, jolla "menee mukavasti".

Taina Joutsen

Rehtori Jaakko Julkunen on johtanut Arkadian yhteislyseota 25 vuotta, vuodesta -93 lähtien. Julkusen eläkepäivät alkavat 1. syyskuuta.

Kysyttäessä millaisen oppilaitoksen hän jättää seuraajalleen, tehtävässään jo aloittaneelle Akseli Salmelle, Julkusen ei tarvitse miettiä vastausta pitkään.

– Koululla menee mukavasti, hän sanoo ja kuvailee sitten tarkemmin; kiinteistöasiat ovat kunnossa ja koulu taloudellisesti vakaa.

Henkilökunta saa väistyvältä rehtoriltaan kiitosta ja opiskelijoitakin riittää. Tänä syksynä parikymmentä kouluun pyrkinyttä jouduttiin ohjaamaan muihin lukioihin.

Kun Jaakko Julkunen siirtyi Nurmijärven Yhteiskoulun matemaattisten aineiden opettajan tehtävästä Arkadian rehtoriksi vuonna -93, tilanne ei ollut sama kuin nyt.

– Tulin kehittyvään kouluun. Muutos Helsingistä tänne siirtymiseen oli kesken. Oppilasmäärät olivat suuremmat kuin kaupungissa, joten opettajia oli saatava lisää, Julkunen kuvailee.

Arkadia oli myös kahden koulurakennuksen loukussa. Siitä aiheutui taloudellisia haasteita, jotka varjostivat vuonna -91 Klaukkalaan muuttaneen oppilaitoksen alkutaivalta Nurmijärvellä. Vuonna 2004 vanha koulukiinteistö saatiin myytyä ja taloudellinen tilanne helpottui.

Arkadian yhteislyseossa on Julkusen aikana toteutettu kolme huomattavaa investointia; koulun kolmannen kerroksen laajennus 2006–2007, keittiön ja ravintolan saneeraus 2009 ja Arkadia-halli 2016–2018.

Kun koulun ulkoiset olosuhteet oli saatu kuntoon, alkoi opetuksen erikoistuminen. Ensimmäisenä perustettiin taidelinja vuonna 2008. Kansainvälisyystoiminta oli aloitettu jo 90-luvulla ja tiedeopetuksen kehittäminen käynnistyi 2010. Nyt katseet kohdistuvat Arkadia-halliin, joka tarjoaa mahdollisuudet entistä monipuolisempaan liikuntaan.

– Nyt kun perusopetus on hyvällä mallilla, painotuksia pohditaan jopa vuosittain, hän sanoo.

Opetuksen ohella Arkadian yhteislyseossa on mietitty myös kasvatusta.

– Rohkaisemme hyviin käytöstapoihin ja itseluottamuksen kasvattamiseen. Lukiolaiset tarvitsevat vielä paljon tukea koululta, Julkunen sanoo.

– Tiede, taide, hyvinvointi – tämä on se, mitä meidän mielestämme tulee tarjota nuorelle, hän jatkaa.

Eläkepäiviensä suhteen Jaakko Julkunen on salaperäinen.

– Vasaralle tulee käyttöä, hän vastaa rakentamisharrastukseensa viitaten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.