Rottia vilisee nyt Helsingin ulkopuolellakin, mutta tavallinen kuluttaja ei saa ostaa myrkkyjä – "Voi vaikuttaa radikaalisti asuntohintoihin"

HAITTAELÄIMET Tukesin tuoreen määräyksen mukaan jyrsijämyrkkyjä ei saa enää myydä tavallisille kuluttajille.

Petri Koivuniemellä on loukku mukana kuvausrekvisiittana. Rottahavaintoja on tehty paljon Tammiston päiväkotien lähistöllä. Koivuniemi harmittelee, ettei ympäristöstä huolehdita. Rehottavat kasvit tekevät alueesta rotille ihanteellisen elinympäristön. Tiina Örn

Tiina Örn

Uutiset sankoista rottapopulaatioista ja rottien ruokkijoista ovat tuttuja viime vuosilta Helsingistä.

Rottaongelma näyttää leviävän pääkaupunkiseudulla nyt Helsinkiä laajemmalle.

Keskellä päivää tehdyt havainnot kielivät suurehkon ja pysyvän rottayhdyskunnan olemassaolosta. Tutun toteamuksen vahvistaa terveydensuojelutarkastaja Pirjo-Riitta Turunen Vantaan ympäristökeskuksesta.

Vantaa Tammistossa asuva Petri Koivuniemi kertoo Tammiston, Kartanonkosken ja Pakkalan alueilla nähdyn siimahäntiä myös päiväaikaan. Alueelta on tullut ympäristökeskukseen tänä kesänä useita ilmoituksia.

– Yöaikaan rottia suorastaan vilisee. Ne juoksevat pitkin lämmintä asvalttia, kertoo Koivuniemi kuulleensa yöllä ulkona tupakoivilta tammistolaisilta.

Koivuniemi on ollut aktiivisesti mukana rottasodassa. Hän tuntee ongelmakohdat.

– Tilanne on pahin molempien Tammiston päiväkotien lähistöillä. Koulut ja päiväkodit ovat hiljaisia kesällä, eikä torjuntaa ole tehty.

Tarkastaja Turunen kertoo jonkun tuoneen aiemmin säännöllisesti ruuantähteitä ja biojätettä päiväkotien läheisyydessä olevalle alueelle.

– Se piti yllä rottakantaa. Alueelle laitettiin luonnoneläinten ruokintakieltokyltti.

Myös Koivuniemi tietää, että joku tai jotkut tyhjentävät biojätteensä kaupungin ojiin.

– Biosilppu kuuluisi viedä Sortti-asemalle ja se maksaa, sanoo Koivuniemi.

Hän harmittelee, että rottaongelmasta kärsivillä tienoilla on laajoilla alueilla korkeaa heinää.

– Loma-aikaan esimerkiksi päiväkotikiinteistöjen hoito on olematonta.

Asukkaat eivät voi käydä omin voimin rottasotaa myrkyin. Helmikuun lopussa tuli voimaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) määräys, jonka mukaan jyrsijämyrkkyjä ei saa enää myydä kuluttajille. Kuluttajavalmisteita myydään vain syöttilaatikoissa ja niitä saa käyttää vain hiirien torjuntaan. Ainoaksi aseeksi on jäänyt rottien loukuttaminen ja se ei Koivuniemen mukaan ole ”joka pojan hommaa”.

– Mieti, haluaisitko itse keräillä kuolleita rottia loukuista.

Koivuniemi katsoo rottaongelmaa myös kiinteistönvälitysalan ammattilaisena.

– Tiedän tuholaisongelmien vaikutuksen asuntojen hintoihin ja pahasti ongelmainen alue saa helposti huonon maineen. Se vaikuttaa radikaalisti hintoihin.

Koivuniemi ihmettelee sitä, etteivät kaikki ymmärrä luonnonvaraisille eläimille tarkoitetun ruoan päätyvän myös rottien ravinnoksi.

– Tammiston luonnonsuojelualueella on jätetty kekoihin perunaa ja juureksia. Siellä liikkuu tietenkin sen jälkeen paljon rottia.

Turunen muistuttaa, että rotat pääsevät myös jätekatoksiin helposti.

– Nuori rotta menee saman kokoisesta kolosta kuin 2 euron kolikko.

Eroon rotista

Rotille ruuaksi kelpaavia jätteitä ei tule jättää jäteastioiden ulkopuolella.

Lintujen ruokintapaikat tulee siivota ja huolehtia, ettei maassa ole ruokaa. Sulan maan aikana luonnoneläimiä ei pidä ruokkia.

Lautakasat, purkujätteet ja muu tarpeeton roina asutusten lähellä sekä käytöstä poistetut kaivot ja muut vastaavat rakenteet tarjoavat hyvän suojan rottapoikueille.

Kasvillisuutta tulee karsia niin, että rotat eivät saa suojapaikkoja talojen ja terassien vierustoilta ja alta.

Torjunnan jälkeen rottien kulkukäytävät tulee täyttää esimerkiksi sepelillä.

Jos näkee pihallaan rotan, kannattaa ryhtyä loukutuksiin. Niin rottien kuin muidenkin tuholaisiksi laskettavien eläinten ja hyönteisten torjunta kuuluu kiinteistöjen omistajille tai haltijoille.

Lähde: Terveydensuojelutarkastaja Pirjo-Riitta Turunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.