Lukiolaiset vaativat helpotusta: Kello 8 alkavat aamut liian varhaisia – "Opiskelu on liian kuormittavaa"

Mikko Välimaa

Suomen lukiolaisten liitto SLL peräänkuuluttaa kouluaamujen myöhentämistä.

Liiton mukaan suuri osa lukiolaisista haluaa, että lukioissa luovutaan kello 8 alkavista aamuista.

Liitossa katsotaan, että vaatimusta perustelee lukiolaisten terveyden ja hyvinvoinnin kehittäminen. Tutkimusten mukaan yhä useampaa koululaista painaa väsymys ja stressi.

– Hyvä lääke koulupäivän aikaiseen väsymykseen on riittävä lepo. Nuorten vuorokausirytmi siirtyy myöhäisemmäksi, eikä tämä ole pelkästään nuoren oma valinta. Nuori tarvitsisi unta edelleen aikuista enemmän. Silti monet oppilaat ja opiskelijat aloittavat opiskelun aamukahdeksalta, liitto kertoo tiedotteessaan.

Liiton viime keväänä teettämässä kyselyssä 54 prosenttia lukiolaisista toivoi, että koulu alkaisi aikaisintaan kello 9. Vain 16 prosenttia oli tyytyväisiä kahdeksan aamuihin.

On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa."

– Koulupäivän alkamis- ja päättymisajat ovat tietysti monimutkainen kokonaisuus, jossa täytyy huomioida niin lukujärjestyssuunnittelu kuin vaikkapa koulukuljetukset. Yhdentekevää ei ole myöskään nuorten koulupäivän jälkeiset harrastukset. Joka tapauksessa olisi tärkeää, että aikatauluja ollaan valmiita tarkastelemaan ja kuuntelemaan opiskelijoiden toiveita, puheenjohtaja Alvar Euro sanoo tiedotteessa.

Lukiolaisia riivaaviksi ongelmiksi liitto nostaa myös opiskelun aiheuttaman kuormituksen. Noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain.

– Näitä tuloksia ei voi enää kuitata toteamalla, että pieni kiire ja stressi kuuluu opiskeluun. On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa, Euro toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.