Tuusulanjärveä uhkaa happikato – pohjan hapettomuus saattaa aiheuttaa rehevöitymistä

Tuuleton ja kuuma kausi aiheuttaa happikatoa, ja se lisää ravinnekuormitusta.

Happikato ei vielä uhkaa kalakantaa, sillä ne uivat rantavesiin, jossa happea on. Vaihtolämpöisille kaloille kuumuus aiheuttaa stressiä. anton.soinne@media.fi

Meri Koskinen

Kesän pitkä hellejakso tekee tepposia järville ja vesistöille.

– Pitkään jatkunut lämpö ja tuuleton sää estävät pinta- ja alusveden sekoittumisen eikä alusveteen tule happitäydennystä pintavedestä. Hapettomassa vedessä pohjakerroksen sedimenteistä taas irtoaa helpommin fosforia, joka puolestaan aiheuttaa rehevöitymistä. Puhutaan rehevöitymisen noidankehästä, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän vesistötutkija Jaana Hietala kertoo.

Tuusulanjärven pohjavesi on nyt hapettomampaa kuin aikoihin.

– Jo viiden metrin syvyydessä alkaa olla hapetonta. Tilanne on selvästi huonompi kuin aiempina vuosina. Pintaveden happipitoisuus on kuitenkin edelleen hyvä muun muassa levän takia, sillä se tuottaa happea yhteyttäessään, Hietala kertoo.

Suuria kalakuolemia hapettomuus ei välttämättä aiheuta, sillä kalat pakenevat rantavesiin. Kalastajan saalis voi silti jäädä pieneksi, sillä lämpö aiheuttaa kaloillekin stressiä.

Hapettimesta ei apua

Jaana Hietala kertoo, että Tuusulanjärvessä on hapettimia, joiden tarkoitus on estää happikatoa ja veden kerrostumista tasaamalla lämpötilaeroja.

Jostain syystä hapettimissa ei ole nyt riittänyt teho.

Hietala arvioi, että kyse on pitkään jatkuneesta tuulettomasta jaksosta.

– Normaalisti tuuli ja hapetin sekoittavat vettä, jolloin se pysyy tasalaatuisempana. Aikaisempina vuosina hapettimet ovat toimineet moitteetta. Muutaman päivän tuulijakso sekoittaisi vettä ja auttaisi tilannetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.