Etujärjestön raju ehdotus: luovutaan tasa-arvosuunnitelmista, tilalle tiedot yrityksen palkoista – "Palkkatasa-arvo edistyisi"

Suomen Ekonomit ehdottaa, että työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmista voitaisiin luopua, jos sen palkkausjärjestelmä avataan työntekijöille. Etujärjestön mukaan tasa-arvosuunnitelmat ovat nykymuodossaan usein pelkkää sanahelinää.

– Suuri osa tasa-arvosuunnitelmista on surkeita, eivätkä täytä edes lain minimivaatimuksia. Jos yrityksellä on halu edistää tasa-arvoa, se osaa tehdä sen ilman tasa-arvosuunnitelmaakin. Jos motivaatiota ei ole, suunnitelma tehdään yleensä niin, ettei siitä ole mitään hyötyä, Suomen Ekonomien asiamies Kosti Hyyppä toteaa.

Palkkausjärjestelmän avaaminen ei tarkoittaisi, että kaikkien palkat olisivat suoraan näkyvillä. Sen sijaan se kertoisi, millaiset palkat ovat missäkin tehtävässä yrityksessä, ja miten seuraavaan palkkaluokkaan voisi päästä.

– Suomessa palkkoihin liittyy paljon salamyhkäisyyttä. Palkkausjärjestelmän avaaminen lisäisi myös palkkatyytyväisyyttä. On turha ylläpitää sääntelyä, josta ei ole hyötyä tavoitteen kannalta. Houkutus vähentää byrokratiaa voisi lisätä palkkausjärjestelmien avoimuutta. Kukin työntekijä voisi arvioida omaa palkkaansa paremmin, kun palkkausjärjestelmä olisi avoin. Näin edistyisi myös tasa-arvosuunnitelmilla tavoiteltava palkkatasa-arvo, Hyyppä sanoo.

Aiemmin muun muassa SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila on pitänyt Ylen haastattelussa hyvänä ideana kaikkien palkkojen paljastamista. Elinkeinoelämän keskusliitto oli puolestaan jyrkästi ehdotusta vastaan samassa jutussa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut