LS: Vesi ei olekaan paras keino torjua nestehukkaa – Näin paljon nestettä aikuinen tarvitsee päivässä

Vesi on hyvä janojuoma, mutta helteellä on parempiakin. Kuvituskuva. Armi Suojanen

toimitus

Tämän viikon hellejaksosta ovat varoittaneet muun muassa Ilmatieteen laitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Helsingin pelastuslaitos. Yksi tärkeimmistä keinoista selvitä helteestä on juoda tarpeeksi nestettä. Paras hellejuoma ei kuitenkaan ole vesi, kertoo Länsi-Suomi

Helleaalto jatkuu ennusteiden mukaan koko loppuviikon. Muistathan pitää huolta nesteytyksestä. Pidä huolta myös muista perheenjäsenistä. Esimerkiksi vanhukset ovat helposti alttiita nestevajaukselle. #terveys#ensihoitohttps://t.co/sg0K9YPFLR — Pelastuslaitos HKI (@brankkarit) 17. heinäkuuta 2018

– Laimea mehu tai kivennäisvesi ovat vettä parempia kehon suolatasapainon ylläpitämiseksi, kertoo Rauman päivystyksen kiirevastaanoton ylilääkäri Mika Virtala Länsi-Suomelle.

Yhtä tärkeää on hakeutua varjoon, ettei kuumuus pääse yllättämään. Päivystykseen on Virtalan mukaan tullut muutamia potilaita lämmöstä tulleiden oireiden seurauksena.

THL muistuttaa, että kahvi ja alkoholi eivät sovellu janojuomiksi. Kahvikupillisen ja alkoholiannoksen kyljessä on aina hyvä juoda lasillinen vettä.

THL:n mukaan aikuinen tarvitsee vettä 2–3 litraa päivässä. Tästä puolet pitäisi saada juotuna ja toinen puoli ruoan mukana. Lapset puolestaan tarvitsevat 1–1,5 litraa vettä päivässä. Lisäksi heidän tulee saada nestettä ruoan muodossa. Jos hikoilee paljon, nestetarpeet kasvavat.

Ikääntyneiden kehoissa on vähemmän vettä, joten nestevajaus on vakavampaa. Ikääntyneillä ei välttämättä myöskään ole samanlaista janon tunnetta kuin nuoremmilla aikuisilla, joten nestettä tulee juoda, vaikka ei olisikaan jano. Nesteeksi sopivat veden lisäksi esimerkiksi maito ja hapanmaitotuotteet, täysmehut, mehujuomat, keitot, virvoitusjuomat ja pirtelöt. Helteellä kannattaa myös suosia nestepitoista ruokaa, esimerkiksi salaatteja ja kylmiä keittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.