Melkein puolet suomalaisista nostaisi SDP:n hallitukseen – seuraavana sinivihreä kolmikko

SDP on tutkimuksen mukaan selvästi suosituin puolue hallitukseen. Perässä tulevat kokoomus, vihreät ja keskusta. Arkisto Johanna Erjonsalo

toimitus

Lähes puolet suomalaisista (45 %) on sitä mieltä, että SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kokoomus (37 %), vihreät (37 %) ja keskusta (36 %) muodostavat tasaisen kolmikon SDP:n taakse.

Muut puolueet jäävät selvästi jälkeen edellä mainituista. Neljännes väestöstä toivoi RKP:tä (25 %) ja vasemmistoliittoa (24 %) maan hallitukseen. Vajaa viidesosa kelpuuttaisi kristillisdemokraatit (18 %) hallitukseen. Perussuomalaisten (13 %) ja sinisten (11 %) suosio jää reiluun kymmenesosaan.

Näkemykset ovat muuttuneet aiemmista vuosista. Viimeisen viiden vuoden aikana (2014-18) keskustaa hallitukseen toivovien määrä on vaihdellut 35-60 prosentin välillä, SDP:n 43-51 %, kokoomuksen 34-46 %, vihreiden 27-37%, perussuomalaisten 13-30 %, RKP:n 19-25 %, vasemmistoliiton 22-24 %, kristillisdemokraattien 12-18 %.

Vihreiden ja kristillisdemokraattien suosio on ollut nousujohteinen, kun taas perussuomalaisilla ja keskustalla laskeva. Muiden puolueiden suosio on ollut joko vakaa tai sahannut.

SDP:n ykkössijan vahvistumiseen on riittänyt se, että suosio on pysynyt ennallaan, kun kilpailijoiden on vähentynyt.

Keskustan ja kokoomuksen tukijat näyttävät tutkimuksen perusteella toivovan hallitusta, jossa siniset korvattaisiin SDP:llä, RKP:llä tai kristillisdemokraateilla. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat kannattavat näistä puolueista muodostettavaa punavihreää hallitusta. Perussuomalaisten kannattajille kelpaa lähinnä oma puolue.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajista aiempaa pienempi osa kaipaisi toista osapuolta maan hallitukseen. SDP:n suosio hallituspuolueena on lisääntynyt keskustan tukijoiden keskuudessa. Kokoomuksen kannattajat puolestaan vilkuilevat aiempaa vähemmän SDP:n suuntaan.

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1 004 henkilöä iältään 18–79 vuotta. Ahvenanmaa ei ole mukana tutkimuksessa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.