Korkein oikeus päätti: Tuomio seksuaalirikollisen kuvan levittämisestä pysyy

Seksuaalirikollisen kuvan julkaisemisesta langetettu tuomio yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä piti Korkeimmassa oikeudessa. Sirkku Aalto

toimitus

Korkein oikeus (KKO) säilytti käräjä- ja hovioikeuden tuomiot yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä Pedofilian uhrien puolesta -nimisellä avoimella Facebook-sivustolla.

Seksuaalirikostuomioita käsittelevän Facebook-sivuston ylläpitäjä oli julkaissut vuonna 2014 internetissä kuvan henkilöstä, joka oli tuomittu lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ylläpitäjä oli linkittänyt julkaisun oheen MTV.fi-sivustolla olleen uutisen siitä, että kyseinen henkilö oli tuomittu kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tuolloin ylläpitäjän yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkorangaistukseen ja korvaamaan tuomitulle tuhat euroa kärsimyksestä.

Myös hovioikeus katsoi, että tuomitun kuvan liittäminen neljän kuukauden takaiseen uutiseen oli ollut omiaan lisäämään tuomitulle aiheutunutta vahinkoa, kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa ja näin ollen säilytti käräjäoikeuden antaman tuomion.

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden päätöstä.

Punnittuaan sananvapauden ja yksityisyyden suojaan liittyviä näkökohtia KKO päätyy siihen, että ylläpitäjän menettely on selvästi ylittänyt hyväksyttävyyden rajan. Ylläpitäjän menettely täyttää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkistön.

KKO hylkäsi valituksen, jossa ylläpitäjä vaati hovioikeuden tuomion kumoamista sekä syytteen ja korvausvaatimuksen hylkäämistä. Hovioikeuden tuomio säilyy siis ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.