Uhkataso voi muuttua sekunneissa – "Valtiovierailuun voi aina liittyä epätavallisia uhkia"

"Selvää on, että tällaiseen tapahtumaan voi liittyä epätavallisia uhkia. Uhkataso voi muuttua sekunneissa ja tiedotamme siitä muita viranomaisia ja tapahtumajärjestäjiä", Supon viestintäjohtaja Jyri Rantala sanoo. Sauvo Jylhä

toimitus

Helsingin poliisi on edelleen vaitonainen presidenttien huippukokoukseen liittyvistä turvajärjestelyistä. Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta. Kokouksen turvajärjestelyt ovat tiukat ja delegaatioiden liikkuminen vaikuttaa muihinkin samana päivänä keskustassa liikkuviin.

– Tiedotamme muutoksista välittömästi, kun presidentin kanslia vahvistaa kokouspaikat. Siitä voi kuitenkin olla varma, että liikenne blokkiutuu Helsingin niemellä delegaatioiden liikkuessa kaupungissa. Autoilijat saavat varautua pysähdyksiin ja odotteluun, Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola, sanoo.

Helsingin poliisilla on päävastuu turvatoimien käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta. Suojelupoliisi vastaa turvallisuustiedustelusta ja uhka-arvioinnista, joiden mukaan muut viranomaiset ja tapahtumajärjestäjät mitoittavat ja suunnittelevat omaa toimintaansa.

– Helsingin poliisilla on päävastuu käytännön turvatoimista. Suojelupoliisi toimii taustalla. Tämä on normaalia työtämme, jota teemme liittyen erilaisiin yleisö- ja urheilutapahtumiin tai valtiovierailuihin, suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Supo kartoittaa ja analysoi jatkuvasti terrorismin uhkaa. Suomessa uhkataso on pysynyt kakkostasolla kesästä 2017. Se tarkoittaa kohonnutta terrorismin uhkaa.

– Arvioimme erikseen huippukokoukseen liittyviä uhkia, mutta ne eivät ole julkista tietoa, enkä kommentoi niitä. Selvää on, että tällaiseen tapahtumaan voi liittyä epätavallisia uhkia. Uhkataso voi muuttua sekunneissa ja tiedotamme siitä muita viranomaisia ja tapahtumajärjestäjiä, Rantala sanoo.

– Uhka-arvioita tehdään koko ajan ja kaikki mahdollinen tieto analysoidaan. Tässä teemme yhteistyötä Supon kanssa, ylikomisario Hakala sanoo.

Ylikomisario Juha Hakola ei ota kantaa siihen, kuinka paljon poliiseja tapahtuman aikana on rivissä. Se kuitenkin jo tiedetään, että poliiseja saapuu ympäri Suomen aina Lappia myöten ja vapaaehtoiset nipistävät jopa lomistaan antaakseen virka-apua.

– Julkisuudessa esitetty 1 000–2 000 poliisia olkoon riittävän tarkka arvio, Hakola sanoo.

Lisävoimia on pyydetty lähes kaikilta Suomen poliisilaitoksilta sekä puolustusvoimilta ja rajavartiolaitokselta.

Yle kertoi viime viikolla, että puolustusvoimat lähettää paikalle "kolminumeroisen luvun" verran palkattua henkilökuntaa ja varusmiehiä. Käytössä on myös maa-, meri- ja ilmakalustoa.

Rajavartiolaitos tukee poliisia henkilöstöllä ja kalustolla. Lisäksi sisäministeriö kertoi maanantaina esittävänsä sisärajatarkastusten palauttamista perjantaista puolestapäivästä alkaen.

Poliisi on vakuuttanut, ettei virka-avun lähettäminen vaikuta hälytystehtävien toimintavalmiusaikoihin maakunnissa ja muiden kesätapahtumien yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.