Lääkärit huolissaan trendituotteen vakavista terveysriskeistä – "Myös perusterveet aikuiset voivat sairastua"

Raakamaidosta johtuvat terveysongelmat huolestuttavat lääkäreitä. Kuvituskuva. Lotta Åberg

Tero Vähämäki

Suoraan lehmästä lypsetty maito, raakamaito, nousi uuteen suosioon 2010-luvun alussa ja on säilyttänyt maineensa siitä lähtien etenkin laktoosiongelmien kanssa painivien sekä terveysintoilijoiden joukossa.

Raakamaidon terveellisyyden puolestapuhujat perustelevat terveysvaikutuksia muun muassa sillä, että pastörointi tappaa haitallisten bakteerien lisäksi maitohappobakteereja. Monet kertovat raakamaitoon siirtymisen helpottaneen laktoosiallergiaa, vatsavaivoja ja suolisto-ongelmia. Nykyään noin prosentti suomalaisten juomasta maidosta on raakamaitoa.

Raakamaidon käsittelemättömyys johtaa kuitenkin myös ihmisille tauteja aiheuttavien bakteerien lisääntymiseen.

Aiheesta uutisoineen Mediuutisten mukaan etenkin infektiolääkärit ovat huolissaan raakamaidosta.

Pastöroimattomassa raakamaidossa voi esiintyä ihmisille tautia aiheuttavia bakteereja, kuten veriripulia aiheuttavia EHEC-bakteereita, vatsaoireita aiheuttavia kampylo-bakteereja, salmonellaa ja listeriaa sekä yersinia.

– Raakamaitoa ei pidä antaa kuumentamattomana etenkään lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä ihmisille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Epidemiaselvityksen mukaan myös perusterveet aikuiset voivat sairastua raakamaidossa olevista taudinaiheuttajista. Siksi kaikkien on syytä kuumentaa raakamaito ennen nauttimista, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kommentoi Mediuutisille.

Hänen mukaansa pastöroiminen on tärkeää, koska navettaoloissa on mahdollista, että pieniä määriä lehmän ulostetta voi joutua maidon sekaan.

Suomessa raportoitiin vuosina 1997–2015 kolmetoista raakamaidon tai siitä tehdyn tuotteen aiheuttamaa epidemiaa.

Raakamaito on kiellettyä muun muassa Espanjassa, Puolassa ja Norjassa. Suomessa Evira on laatinut tarkat säädökset maidon pakkaamisen.

Raakamaidon myyjillä on lisäksi velvollisuus antaa ostajalle kirjallisesti tietoa maidon mahdollisesti sisältämistä taudinaiheuttajista, säilytyslämpötilasta ja -ajasta sekä siitä, että riskiryhmille raakamaitoa saa antaa vain lämpökäsiteltynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.