Tiesitkö? Nurmijärvellä maustetaan ja pakataan yli miljoona kiloa teetä vuodessa

TEETALO Nordqvist kotiutui Ilvesvuoreen – "Täällä on paras fiilis"

Toimitusjohtaja Riku Nordqvist esittelee teesekoitusten ainesosia. Timo Porthan

toimitus

Nordqvistin uudessa teetehtaassa viimeistellään laiteasennuksia. Teetalo on siirtänyt kaiken toimintansa Vantaan Petikosta Nurmijärven Ilvesvuoreen, jonka korkeimmalta kohdalta uusi tuotantolaitos näkyy komeasti Hämeenlinnan moottoritielle.

– Halusimme laittaa teetehtaan puhtaaseen ympäristöön, josta on avarat näkymät, toimitusjohtaja Riku Nordqvist sanoo.

Teetalon kolmannesta kerroksesta avautuukin huima näköala alla humisevan moottoritien yli Palojoen metsäisiin maisemiin. Varaston puolella sisäkorkeus on 14,5 metriä, ja sinne mahtuu sata tonnia teetä.

Katsoimme useita paikkoja. Täällä oli paras fiilis.”

Ympäri maailmaa Nordqvistille tuleva tee ei kuitenkaan seiso varastossa, vaan sieltä lähtee asiakkaille pussiteetä noin 600 tonnia vuodessa ja lehtiteetä melkein saman verran.

Nurmijärvellä teefirman kaikki toiminnot mahtuvat saman katon alle, mikä ei Vantaalla enää onnistunut.

– Laajennustarpeen takia oli aika ottaa seuraava askel, Nordqvist sanoo.

Toimitusjohtaja myöntää, ettei Nurmijärvi valikoitunut yhtiön kotipaikaksi vain maiseman takia. Ilvesvuoren logistinen sijainti on erinomainen, ja huolintaliike Schenker samalla alueella.

– Katsoimme useita paikkoja. Täällä oli paras fiilis.

Muuton yhteydessä yhtiön henkilöstön määrä on kasvanut. Nordqvist työllistää nyt 24 henkilöä.

Nordqvist on teebisneksessä vahva kuluttajamyynnissä, mutta horecan eli hotelli- ja ravintola-alan osuus kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä horeca-alalle menee tuotannosta vajaa viidennes.

Lehtiteetä pakataan horecaa varten kilon ja puolen kilon pakkauksiin.

– Vihreä tee kasvaa myös horecan puolella, mutta sinne menee myös valkoista teetä, Riku

Nordqvist kertoo.

Valkoinen tee on vähiten käsitelty, puhdas ja mieto teelaatu, joka poimitaan teen nuppulehtinä keväisin.

Yli kuuden miljoonan euron liikevaihtoa tekevän yrityksen myynnistä pussiteen osuus on euromääräisesti noin 60 prosenttia, mutta volyymilla mitaten lehtitee on lähes yhtä suuri.

Japanilainen puutarha ilahduttaa kaikkia kävijöitä.”

Teepensas ei Suomessa kasva. Vihreä tee tulee Nordqvistille enimmäkseen Japanista ja Kiinasta, musta Intiasta, Keniasta ja Sri Lankasta. Alkuperämaassa tee kuivataan ja leikataan.

Vihreä tee muuttuu mustaksi fermentoimalla, minkä jälkeen se pakataan säkkeihin. Säkit kuljetetaan rekoilla satamiin ja merikonteissa Suomeen.

Kolmen tuhannen neliömetrin tuotanto-, tuotekehitys- ja varastotilojen rakennushanke oli Nordqvistille yli viiden miljoonan euron investointi. Sen lisäksi teen käsittelyyn on hankittu uusia laitteita ja tavarankuljettimia.

– Tuotantopuolella ei ole vielä robotiikkaa, mutta sitäkin tutkitaan. Lavotuksessa robotteja on ollut jo pitkään, nyt niihin on tullut äly. Samalla on parannettu tietojärjestelmiä, Riku Nordqvist kertoo.

Talon sisällä kaikki tieto työohjeista tiedotteisiin on suurilla näytöillä, joita on ympäri taloa.

Valtavaa varastoa valaistaan ledeillä, jotka liiketunnistin osaa myös sammuttaa. Yleensä varastossa on kuitenkin valoisaa, sillä arkisin teetehdas toimii kolmessa vuorossa.

Toimitusjohtaja suunnittelee, että pikku hiljaa viikonlopun päivätkin otetaan kolmivuorokiertoon.

Lämmitysenergiaksi Nordqvist ostaa Nurmijärven Sähköltä biolämpöä eli lähialueen puuhakkeesta tuotettua kaukolämpöä.

Sen rinnalle energiaa tuottamaan teetehtaan katolle asennetaan myöhemmin aurinkovoimala.

Lähes viidennes Nordqvistin tuotannosta menee vientiin, osa takaisin alkuperämaihin. Yhtiö vie Venäjälle, Baltiaan, Japaniin ja Iso-Britanniaan eli vahvan teekulttuurin alueille.

– Vientimaat ovat valikoituneet hyvien kumppanisuhteiden pohjalta, mutta olemme valmiit lisäämään vientiä esimerkiksi Ruotsiin, joka on vahva kahvimaa.

Pohjoismaisuus ja skandinaavinen tyyli, joka Nordqvistin tuotannossa näkyy pakkauksissakin, kiinnostavat erityisesti Iso-Britanniassa ja Japanissa.

Puolitoista vuotta sitten lanseerattu luonnonteesarja, joka on maustettu suomalaisilla metsämarjoilla, on osoittautunut hyväksi vientituotteeksi.

Nordqvist käyttää mustikkaa, puolukkaa ja tyrniä. Niitä tulee pohjoisen sertifioiduista luomumetsistä jauhettuina sekä pakastekuivattuina kokonaisina marjoina.

– Pakastekuivaus on herkkä prosessi, jolla marja säilyttää värinsä. Jos se vain kuivataan, maku ja väri häviävät helpommin, Riku Nordqvist tietää.

Marjojen lisäksi teesekoituksissa käytetään ruiskukkaa ja luomumalvan terälehtiä.

Marjateen aito maku on saanut kuluttajilta kiitosta, ja aitous on sekä koti- että vientimarkkinoilla kiinnostava trendi.

– Kotimaisten raaka-aineiden osuutta on tarkoitus kasvattaa. Se tekee meidät suomalaiseksi teetaloksi.

Viennin vuoksi Nurmijärven teetehtaalla käy yhteistyökumppaneita ympäri maailmaa, myös yllätysauditointeja tehdään.

– Tunnin viiveellä olemme valmiit järjestämään kierroksen tehtaalla. Se on kansainvälinen käytäntö elintarvikealalla, Nordqvist toteaa.

Teetehtaalla on nyt hyvät tilat kansainvälisten vieraiden ohella myös kotimaisten jälleenmyyjien ja kuluttajaryhmien koulutukseen.

Päätyterassin viereen rakentuva japanilainen puutarha ilahduttaa kaikkia kävijöitä.

Tehtaanmyymälää ei ole, mutta toimitusjohtajan mukaan suunnitelmissa on yhteinen myymälä toisen yrityksen kanssa teetehtaan lähistölle.

Teksti: Juha Peltonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.