Tankkasitko bensaa dieselautoon? Toimi näin – Alan ammattilainen: "Väärin tankkauksia sattuu ainakin viikottain"

Tankatessa kannattaa olla tarkkana. Kuvituskuva. Janne Koivisto

toimitus

Useat mediat ovat tänään uutisoineet Sotkamon ABC-automaattiasemasta, jossa diesel- ja bensiinipolttoaine menivät sekaisin säiliöissä. Bensiiniä ja dieseliä joutui vääriin säiliöihin virheen seurauksena 19. kesäkuuta. Polttoaineiden sekoitussuhde laimentui 21. kesäkuuta, kun säiliöt täytettiin niihin kuuluvilla polttoaineilla.

Neste-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Vesa Jaskari arvioi tällaisen vahingon olevan onneksi harvinainen.

– Ja harvenemaan päin, sillä useilla tankkausasemilla ja säiliöautoissa on käytössä sekoituksenestojärjestelmä, jonka pitäisi käytännössä estää tällaiset virheet, Jaskari kertoo.

– Tietenkin edelleen vaaditaan säiliöauton kuljettajalta ammattitaitoa, mutta järjestelmän avulla suojaudutaan myöskin inhimillisen erehdyksen mahdollisuudelta, Jaskari jatkaa.

Jaskari arvioi, että useimmiten polttoaineet menevät sekaisin tankkaajan oman vahingon serauksena, esimerkiksi jos sattuu tankatessa puhumaan puhelimeen tai muuten keskittymään johonkin muuhun.

– Luultavasti väärin tankkauksia sattuu, jos ei nyt ihan päivittäin niin ainakin viikottain, Jaskari pohtii.

Jos polttoaineet menevät vahingossa väärin, olisi tärkeää, ettei autoa ehtisi käynnistää.

– Mitä pikemmin vahingon huomaa sen parempi. Kannattaa heti ongelman huomattuaan kysyä lähintä korjaamoa ja soittaa hinaajalle, Jaskari toteaa.

Jos autoa ei ehdi käynnistää, vahingot jäävät pienimmiksi. Silloin riittää, että auton polttoainetankki tyhjennetään.

– Jos auton ehtii kuitenkin käynnistää ja väärää polttoainetta menee moottoriin asti, niin vahingot ovat aina suuremmat. Varsinkin bensa särkee dieselauton moottorin herkästi, Jaskari kertoo.