Kakku kannattaa valita omien taitojen mukaan – tässä reseptit helpolle ja vaikeille kakuille

RUOKA Monivaiheiset kakut ovat työläitä, mutta jokaisen tehtävissä, kun seuraa tarkasti ohjeita ja varaa runsaasti aikaa.

Fantasiakakkujen koristeet voi tehdä sokerimassasta jo viikon etukäteen. Dr Oatker

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kesän kakkutrendeissä näyttää olevan trendi ja sen vastatrendi. Rouhea käsityönjälki on saanut vastaparikseen fantasiakakut, joissa luonnollisuudesta ei näy jälkeäkään.

Esimerkiksi kermavaahto saa olla vaikka räiskyvän turkoosia, sekä koristerakeet sateenkaarenväreissä ja muodoissa. Valinnanvaraa riittää. Muotoja suositaan nyt myös kakuissa itsessään.

–  Erilaiset kirjain-, numero- ja muotokakut ovat rantautuneet maailmalta Suomeen, kertoo leivontatuotteiden asiantuntija Katariina Iivonen Dr. Oatkerilta.

– Kakkujen värit ja muodot ovat nyt erikoisempia kuin ehkä koskaan aiemmin.

Kirjain-, numero- ja muotokakkuja varten paistetaan aluksi suuria muotoon leikattuja keksipohjia, jotka voi tehdä pakastemurotaikinasta. Paistettuja pohjia kasataan päällekkäin ja väliin pursotetaan värikkäitä kakkumousseja. Mousset voi ostaa valmiina jauheina, joihin lisätään vain neste.

Perinteisiä kermakakkuja voi puolestaan värjätä leivontaan tarkoitetuilla geeliväreillä. Jos haluaa kermaan raikkautta, osan siitä voi korvata maitorahkalla, joka värjääntyy sekin.

Näyttävän kakun saa nyt siis leivottua erittäin vähällä vaivalla.

Kolikon kääntöpuolena ovat monivaiheiset kakut, jotka vaativat leipurilta sekä aikaa että paneutumista. Myös perehtyminen on tarpeen, jos leipoo esimerkiksi vegaanikakun.

Katariina Iivonen muistuttaa, että leivontatuotteissa on nykyään runsaat valikoimat korvaavia tuotteita, kuten liivatteen virkaa toimittava kasvipohjainen hyytelöimisaineseos.

– Nyrkkisääntönä sanoisin, että tärkeisiin tilaisuuksiin leivottava kakku on hyvä valita omien taitojen ja tietojen mukaan, Iivonen sanoo.

– Jos on leipomassa isoihin juhliin, ei kannata lähteä kokeilemaan uusia juttuja, vaan tehdä kokeilut silloin, kun on aikaa ja varaa myös epäonnistua.

Työläimmänkin kakun tekemistä voi helpottaa, kun porrastaa tekemisensä. Jos esimerkiksi haluaa loihtia sokerimassasta tai suklaasta koristeita, ne voi tehdä viikon pari aiemmin. Esivalmisteluiden aikaistaminen on tarpeen etenkin silloin, jos leipoo juhliin useamman kakun.

– Kakkupohjat voi leipoa etukäteen pakkaseen, jossa ne säilyvät vaikka kuukauden, Iivonen neuvoo.

– Koristelut kannattaa jättää mahdollisimman lähelle tarjoilua ja muistaa, että ne vievät usein yllättävän paljon aikaan.

Hän painottaa, ettei kakkuja tulisi koristella valmiiksi jääkaappiin seisomaan pitkäksi aikaa. Koristeet menettävä herkästi värinsä. Kakut tulee suojata hyvin jääkaapissa, jotta niihin ei tartu makuja ja hajuja.

– Vaikka kakku säilyy jääkaapissa usean päivän, sen raikkaus kärsii helposti, Iivonen muistuttaa.

– Raikkauden takaamiseksi on myös parempi, jos tekee mieluummin monta pientä kakkua kuin yhden suuren.

Näin onnistut:

Aloita leipominen lukemalla ohje huolellisesti läpi alusta loppuun.

Siivoa työskentelypiste huolellisesti ja tarkista, että tarvittavat työvälineet ovat moitteettoman puhtaita.

Ota raaka-aineet esille. Munien ja voin tulee olla huoneenlämpöisiä. Maitotuotteiden tulee olla tuoreita ja kylmiä. Valmista taikinaa vain sen verran kerralla, minkä saat kerralla paistettua.

Leivo juhliin mieluummin monta pientä kakkua kuin yksi iso. Näin saadaan jääkaapista aina raikas ja tuore kakku tarjolle.

Keksipohjien leipomisessa pääsee helpoimmalla, kun ostaa kaupan pakastealtaasta valmista murotaikinaa.

Kakkumousse syntyy kätevästi vaahdottamalla valmis kakkumoussejauhe maitoon. Kaupan valikoimista löytyy valmiina vaniljan, mansikan ja suklaan makuiset moussejauheet.

Väreillä saa, ja pitääkin leikitellä. Vaniljamoussen voi värjätä esimerkiksi uusilla geeliväreillä vihreäksi, keltaiseksi, punaiseksi tai lilaksi.

Koristeena käytetään paljon erilaisia värikkäitä koristerakeita, marenkeja, marjoja, hedelmiä, kukkia tai vaikkapa macaron-leivoksia.

Syötäviä kukkia voi pursottaa tai tehdä itse värillisistä sokerimassoista. Myös oikeita kukkia käytetään paljon. Orvokit ja ruusut ovat suosittuja kakun koristeita. Vinkkejä voi kysyä kukkakauppiaalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.