Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityinen synnytys voi maksaa lähes 10 000 euroa – Hyvinkään sairaalan yksityiset asiakkaat tulevat ulkomailta

Hyvinkään sairaalan yksityistä synnytyspalvelua käyttävät vain ulkomaalaiset.

Hyvinkään sairaalassa voi synnyttää julkisen puolen lisäksi myös yksityisellä puolella. Yksityisen synnytyspalvelun järjestää HYKSin Oy, joka toimii HUS-kuntayhtymän sairaaloiden tiloissa.

HYKSin Oy:n johtava ylilääkäri Hanna Tuominen-Salo kertoo, että suurin osa yksityisen synnytyksen asiakkaista on ulkomaalaisia. Viime vuonna asiakkaita oli 22, joista seitsemän oli venäläisiä ja muut eri puolilta maailmaa. Hyvinkään sairaalassa syntyi viime vuonna 1852 vauvaa, joten yksityisten synnytysten osuus on pieni.

– Ulkomaalaiset synnyttävät yksityisellä puolella, koska heillä ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja, kertoo Tuominen-Salo.

Tuominen-Salon mukaan asiakkaiden joukossa on sekä Suomessa asuvia ulkomaalaisia että ulkomaalaisia, jotka haluavat synnyttää Suomessa.

– Suomeen hakeudutaan synnyttämään, koska suomalaisen lääketieteen taso on korkea ja sairaalainfektioita on vähän. Lapsen tai äidin kuoleminen synnytyksessä on äärimmäisen harvinaista.

Yksityisellä puolella synnyttäminen maksaa 7500 euroa. Jos synnytys on tehtävä keisarinleikkauksella, hinta kohoaa 9500 euroon. Tuominen-Salo kertoo, että suomalaiset eivät koe tarpeelliseksi hakeutua yksityiselle puolelle, koska julkisen palvelun taso on niin hyvä.

Tuominen-Salon mukaan yksityiseen synnytykseen kuuluu sama hoito kuin julkisella puolella. Rahalla ei saa erityiskohtelua.

– Keisarinleikkausta toivotaan usein, mutta sitä ei saa pyytämällä, vaan siihen tulee olla lääketieteellinen peruste.

Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Merja Vainion mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole suunniteltu yksityistä synnytyspalvelua, eikä sille ole viime vuosina ollut kysyntää.