Kokeilu: Syksyllä koulu loppuu tiistaisin kello 14 – oppilaita innostetaan ilmaisiin harrastuskerhoihin

OPETUS Ilmaista harrastusiltapäivää kokeillaan kahdeksassa nurmijärveläiskoulussa.

Harrastusiltapäivän alullepanija Ari Murole huomauttaa, että kaikki harrastuskerhot eivät suinkaan keskity urheiluun. Joukossa on muun keppihevos, kokkaus- ja bändikerhoja. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Ensi syksystä alkaen kahdeksassa nurmijärveläiskoulussa koulupäivä päättyy aina tiistaisin viimeistään kello 14. Päätöksen takana on harrastusiltapäivä-hanke, jota kokeillaan nyt Nurmijärvellä ensimmäisen kerran.

Pilotissa on mukana kuusi koulua Klaukkalasta sekä Nukarin ja Röykän koulut. Näiden koulujen oppilaille tarjotaan mahdollisuus osallistua koulupäivän päätteeksi ilmaiseen harrastustoimintaan.

– Tavoitteena on tarjota kaikilla halukkaille oppilaille mahdollisuus harrastaa ja tehdä jotain mielekästä koulupäivän päätyttyä, hankkeen taustalta löytyvä Liikkuva koulu -hankkeen koordinaattori, liikunnanopettaja Ari Murole kuvailee.

Harrastuskerhot alkavat heti koulupäivän päättyä ja ne on tarkoitettu 1.–9. luokan oppilaille. Kerhojen sisällöstä ja niiden vetämisestä vastaavat paikalliset yhdistykset, seurat ja toimijat.

– Kerhoja on tulossa yhteensä 21 kappaletta ja niistä suurin osa järjestetään koulujen tiloissa. Oppilaat voivat kuitenkin osallistua minkä tahansa mukana olevan koulun kerhoihin, eivät vain omansa, Murole kertoo.

Kerhotoiminnan on tarkoitus olla laadukasta, mutta sellaista matalan kynnyksen toimintaa johon jokainen voi osallistua.

– Oli kyseessä sitten salibandykerho tai tanssipaja, tekeminen ei saa olla tiukkaa treenaamista, Murole huomauttaa.

Vastaavanlaista harrastusiltapäivää on kokeiltu muun muassa Espoossa, Turussa ja Oulussa.

Nurmijärvi on kuitenkin tiettävästi ensimmäinen, jossa kerhotoiminnasta vastaa kolmannen sektorin väki eikä kaupunki tai kunta.

– Nurmijärven kunnan sivistystoimi kustantaa jokaisen kerhon ohjaajakorvaukset. Lisäksi osa toimijoista on saanut tukea Olympiakomitealta, Murole kertoo.

Ilmoittautuminen harrastusiltapäivänkerhoihin alkaa syksyllä.

Harrastusiltapäivä

Pilotissa on mukana kahdeksan koulua; Harjulan koulu, Isoniitun koulu, Klaukkalan koulu, Nukarin koulu, Syrjälän koulu, Urheilupuiston koulu, Röykän koulu sekä ruotsinkielinen Vendla skolan.

Kerhoja järjestävät: Nurmijärven opisto, NJS, SB-Pro, NTL, Seven ringettes, KlaNamika, Nurmijärven tanssiopisto, Nurmijärven Yleisurheilu, Kurra, kunnan liikuntapalvelut ja nuorisopalvelut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.