Masennuksen ja tuoreiden porkkanoiden väliltä löytyi yhteys – koskee erityisesti parikymppisiä

Porkkanat kannattaa syödä tuoreina. Päivi Tuovinen

toimitus

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat mielenterveydelle parempia kuin prosessoidut, keitetyt ja säilötyt.

18–25-vuotiailla teetetyssä tutkimuksessa selvisi, että tuoreiden vihannesten ja hedelmien syömisellä on myönteinen vaikutus mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen.

Enemmän tuoreita vihanneksia ja hedelmiä syövien mielialat olivat parempia kuin verrokkiryhmällä ja he olivat tyytyväisempiä elämää

Tuloksista selvisi myös, että prosessoituja, keitettyjä ja säilöttyjä hedelmiä syövät eivät saaneet läheskään samanlaisia hyötyjä kuin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia syövät.

Tutkijoiden mukaan tulokset voivat selittyä sillä, että ruoan prosessoinnissa osa sen sisältämistä vitamiineista ja ravinteista häviää.

Tutkimustulosten perusteella on mahdollista, että tulevaisuudessa ruokavalion ja elämäntyylin muutokset ovat entistä suuremmassa roolissa mielenterveyden hoitamisessa.

Parhaat hedelmät ja vihannekset mielenterveyden hoitamiseen ovat tutkimuksen mukaan porkkana, banaani, omena, pinaatti ja muut tummanvihreät lehtivihannekset, greippi, sitrushedelmät, tuoreet marjat, kurkku ja kiivi.

Tutkimukseen osallistui 422 nuorta aikuista, joista kaksi kolmasosaa oli naisia. Tutkimukseen valittiin nuoria aikuisia, sillä heidän ikäryhmässään on paljon masennusoireita.

Hedelmiä nautiskellessa todella on väliä, missä muodossa ne suuhunsa pistää. Sydänliitto ry:n ravitsemusasiantuntija Anna Karan mukaan suurin osa kasviksista ja hedelmistä kannattaisi syödä kokonaisina Syynä on muun muassa, että C-vitamiinin määrä laskee rajusti, kun kasvis mehustetaan.

Otagon yliopiston tutkimuksesta kertoo Science News -verkkojulkaisu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.