Saadaanko nurmijärveläistä mansikkaa juhannukseksi? Näin paikallistilat vastaavat

SATOKAUSI Ensimmäisten nurmijärveläisten mansikoiden odotetaan kypsyvän juhannuksen tienoilla.

Mansikka kukkii tällä hetkellä kauniisti Kiljavalla. Matti Koivistoinen arvioi, että ensimmäiset tilan marjat kypsyvät juhannukseksi. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Juhannusta juhlitaan viikon päästä ja yksi tärkeimmistä kysymyksistä kuuluukin, saadaanko keskikesän juhlan aikana nauttia oman pitäjän mansikoista.

Matti ja Marjo Koivistoisen mansikkatilalla Kiljavalla ensimmäisten mansikoiden odotetaan kypsyvän juuri juhannukseksi.

– Paljon on ollut puhetta siitä, että mansikkasato olisi tänä vuonna etuajassa, mutta itse asiassa olemme täsmälleen samassa aikataulussa kuin viime vuonna. Jos toukokuun helteet olisivat jatkuneet, silloin mansikat olisivat todennäköisesti kypsyneet etuajassa, mutta nyt väliin tuli viileä kausi, yrittäjä Matti Koivistoinen toteaa.

Olemme täsmälleen samassa aikataulussa kuin viime vuonna.”

Ensimmäisinä kypsyvät lajikkeet honeoye sekä polka. Koivistoisen mukaan nämä lajikkeet kypsyvät yleensä noin parin viikon erolla toisistaan. Tänä vuonna puhutaan kuitenkin muutamasta päivästä.

– Honeoye, joka yleensä kasvaa harson alla, piti ottaa sieltä tänä vuonna pois, koska toukokuu oli niin kuuma. Tästä syystä lajike ei saanut tänä vuonna polkaan nähden niin selvää etumatkaa kuin perinteisesti, hän selittää.

Tuttujen suosikkilajien lisäksi Koivistoisten tilalla on tänä vuonna kokeiltu kahden uuden mansikkalajin, wendyn ja vibrantin, viljelyä.

Koivistoinen arvioi, että mansikoiden itsepoiminta päästään aloittamaan tilalla heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Kiljavalla yli neljäkymmentä vuotta sijainneella mansikkatilalla on erityinen suhde marjojen itsepoimintaan.

– Äitini tiettävästi keksi koko itsepoiminnan 60-luvulla. Täältä se on levinnyt sitten ympäri Suomea, Matti Koivistoinen sanoo.

Myös Koivistoisten Mansikkalaaksossa Nurmijärven Kirkonkylällä ensimmäisten mansikoiden odotetaan kypsyvän juhannuksen tienoilla.

– Todennäköisesti marjat kypsyvät juhannuksen jälkeen.

–Enää ei voida kuitenkaan puhua vain yhdestä mansikan pääsatokaudesta. Koska lajikkeita on niin paljon, kotimaista mansikkaa on saatavilla koko kesän, Anne Koivistoinen huomauttaa.

Mansikkalaaksossa mansikantaimia on kasteltu alkukesästä ahkerasti, sillä kuivuus ei tee hyvää mansikalle.

– Tällä hetkellä säätyyppi on mansikan kannalta liian kuiva. Keinokastelu toki auttaa, mutta ei korvaa luonnonsadetta, Anne Koivistoinen toteaa.

Nurmijärven mansikkatilat

Ainakin seuraavat tilat myyvät Nurmijärvellä mansikkaa:

Mansikkatila Marjo ja Matti Koivistoinen: Kopunojantie 93 Kiljava. www.koivistoisenmansikat.com

Koivistoisten Mansikkalaakso: Marjatie 53 Nurmijärvi. Valmiiksi poimittua.

Mattilan luomutila: Uudenkylänpolku 1 Rajamäki. Itsepoimien ja valmiiksi poimittuna.

Pikku-Raivan marjatila Kirkonkylällä on lopettanut mansikan viljelyn. Tila keskittyy vadelmaan, saskatoniin ja mustaherukkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.