Tutkijat puolustavat sharia-oikeutta HS:ssä – "Ei pitäisi lähestyä ääripäistä ja liioitellen"

Sharia-oikeus perustuu pitkälti Koraaniin. Lotta Åberg/Arkisto

toimitus

Suomalaiset ymmärtävät sharia-oikeuden usein väärin, kirjoittavat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Sanna Mustasaari ja akatemiatutkija Mulki al-SharmaniHelsingin Sanomissa.

Esimerkiksi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on ottanut kantaa sharia-lain vaikutuksen kasvamiseenSuomessa. Häkkäsen mukaan sharia-laissa ihmisten yhdenvertaisuus ei toteudu. Myös Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Susanne Dahlgrenon kertonut olevan mahdollista, että sharia-lain myötä muslimit eriytyvät täysin omiksi yhteisöikseen.

Mustasaaren ja al-Sharmanin mielestä tämänkaltaiset kommentit ovat liioiteltuja. Heidän mukaansa sharia-oikeutta ei ole olemassa kansallisen lain kaltaisena, monoliittimaisena järjestelmänä. Sharia-oikeus tarkoittaakin todellisuudessa pyrkimystä kohti islamin mukaista elämää.

Vastakkainasettelu Suomen lain ja islaminuskon normien välillä perustuu kirjoittajien mukaan yksinkertaistuksiin, mikä ei auta molemminpuolisessa ymmärryksessä lainkaan. Pelkoa herättävät puheenvuorot eivät edesauta yhteistä taivalta.

– Uskontoon liittyviä ilmiöitä ei tulisi lähestyä ääripäistä, joko liioitellen uskonnon merkitystä ihmisten elämässä tai kieltäytyen lainkaan tunnustamasta niitä tapoja, joilla uskonto vaikuttaa arjen käytännöissä.

Lisäksi kirjoittajat korostavat, että monen muslimin mielestä islaminusko edellyttää paikallisen lain ja käytännön noudattamista.

Oikeusministeriö totesi vuonna 2016, että Koraanin säännöstöön nojaavaa lainsäädäntöä ei pidä alkaa toteuttaa Suomessa.

Myös pitkän linjan islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila on puolestaan todennut, että islamilaisten tuomioistuinten tuominen Suomeen ei ole kannatettava ajatus.

Yksi esimerkki islamilaisesta oikeuskäytännöstä ovat tietyissä muslimiyhteisöissä toimivat sovittelulautakunnat. Tällainen lautakunta on toiminut jo vuosien ajan muun muassa Helsingin Islam-keskuksessa Itä-Pasilan moskeijan yhteydessä.

Etelä-Suomen Median maanantaina julkaistussa nettikyselyssä 98 prosenttia vastaajista on ilmoittanut, ettei antaisi sharia-laille tilaa Suomessa.

Maailman johtavat sharia-lain tuntijat kokoontuivat kesäkuun alussa pohtimaan muun muassa naisten seksuaalisia oikeuksia ja muslimien integroitumista länsimaihin. Tuolloin Susanne Dahlgren totesi, että maahanmuuton myötä myös yliopistotutkimuksen on otettava islamilainen oikeus useammin huomioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.