Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylpyläkuolemat alkoivat nyt – "Suomi putoaa etenkin kansainvälisen matkailun kelkasta"

Hotelleilla ja kylpylöillä ei nyt mene hyvin. Ei voi mennäkään, sillä ne ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronakriisin vuoksi. Ikoninen Ikaalisten kylpylä tiedotti 20. huhtikuuta operoijansa Scandic Hotelsin kautta, että yhtiö on pitkän harkinnan jälkeen päättänyt olla jatkamatta vuokrasopimusta ja liiketoimintaa Scandic Ikaalisten kylpylä -hotellissa.

– Osa Ikaalisten kylpylän harjoittamasta liiketoiminnasta, kuntoutustoiminta, ei ole Scandic-ketjun ydintoimintaa, joten ketjutukemme ei riittävästi palvele Ikaalisten liiketoiminnan kehitystä, sanotaan tiedotteessa.

Tällä hetkellä hotelli on suljettuna poikkeustilanteen vuoksi. Väliaikaisen sulun päätyttyä toiminta jatkuu vuokrasopimuksen mukaisesti marraskuun 2020 loppuun.

Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRan tiedotteen mukaan Suomen rajojen sulkeminen sekä kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat vieneet asiakkaat hotelleilta ja kylpylöiltä. Auki olevien hotellien käyttöasteet ovat tällä hetkellä 2–5 prosenttia. Hotelleista kiinni on jo noin 80 prosenttia.

– Julkisen vallan toimet ovat johtaneet siihen, että toimialan yritysten liiketoiminta on estynyt. Ymmärrämme toimia, joilla koronaviruksen leviämistä rajoitetaan. Toisaalta eduskunnan ja hallituksen on osaltaan kannettava vastuunsa niistä valtavista tappioista, joita hotelli- ja kylpyläalalle aiheutuu. Erilaisia suoraan niille suunnattuja tukimalleja on tehty muissa Pohjoismaissa. Jos Suomessa ei toimita samalla tavalla, Suomi putoaa etenkin kansainvälisen matkailun kelkasta. Majoitusalan liikevaihto laskee tänä vuonna 0,6–1,1 miljardia euroa kriisin pituuden mukaan, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa

Toimiala on tiedotteen mukaan raskaasti tappiollinen.

– Sen toipuminen epidemian päättymisen jälkeen on muita matkailualoja hitaampaa, koska ulkomaalaisten asiakkaiden ja liikematkustajien määrä on suuri. Myös hotelli-investoinnit ovat peruuntumassa. Toimiala tarvitsee valtiolta rahallista tukea muiden Pohjoismaiden tavoin yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi, sanotaan tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan eduskunta on päätöksellään sulkenut hotellien ja kylpylöiden ravintolat, hallituksen päätös Suomen ulkorajojen sulkemisesta on karkottanut ulkomaalaiset turistit ja liikematkailijat sekä aluehallintovirastojen päätös kieltää yli kymmenen henkilön kokoontumiset on lopettanut kongressi- ja kokoustoiminnan.