Nurmijärven kunta kartoittaa nyt koululaisten vanhempien toiveita kouluruokailun järjestämisestä poikkeusoloissa.
Kunta kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessaan, että varsinkin viimeisen viikon aikana on aiheesta tullut kuntaan paljon palautetta. Osa palautteenantajista on tyytyväisiä nykyiseen tapaan ja osa toivoo muutosta kouluruokailun järjestämiseen.
Sen vuoksi kunta toteuttaa nyt Wilmassa kyselyn, jossa on tarkoitus selvittää muutostoiveiden laajuutta. Halukkaiden pitää reagoida kyselyyn pian, sillä vastausaikaa on vain torstaihin 23.4. klo 9.00 saakka.
Nurmijärvellä etäopetuksessa olevien peruskoululaisten kouluruokailu hoidetaan siten, että etukäteen tilatut ruoat pitää noutaa päivittäin avoinna olevista koulukeittiöistä. Oppilaille tarjoillaan valmis, jäähdytetty, kouluruoka hedelmän kera ja kerran viikossa leipää.
Kaikkien koulujen keittiöt eivät ole avoinna, vaan noutopisteitä on kahdeksan. Tällä hetkellä kouluruokaa jaetaan seuraavissa toimipisteissä: Röykän päiväkoti, Seitsemän veljeksen koulu, Lukkarin koulu, Uotilan koulu, Nukarin päiväkoti, Syrjälän koulu, Klaukkalan koulu ja Mäntysalon koulu.
Kunnan tiedotteessa kerrotaan, että kouluruokaa jaetaan noin 600 annosta päivässä etäopiskeluun osallistuville.
Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen ja Aleksia-liikelaitoksen palvelujohtaja Anu Savander-Hämäläisen allekirjoittaman tiedotteen mukaan avoinna olevat toimipisteet on valittu kouluruokatilausten perusteella, jotta ruoka olisi helposti noudettavissa mahdollisimman monelle sitä tilanneista.
Mallin käyttöä perustellaan sillä, että se mahdollistaa monipuolisen ruoanjakamisen, suuret kerta-annokset ja erityisruokavalioiden huomioimisen. Noutoajat on porrastettu ja ruoanjako tapahtuu ulkotilassa, jolloin huolehditaan sekä keittiöhenkilökunnan että ruokaa noutavien terveydestä.
Tiedotteessa myönnetään, että mallin huonona puolena on se, että kouluruoka tulee noutaa päivittäin. Lisäksi osalle ruokaa tilanneista on pitkä matka ruoannoutopisteelle.
Kouluruoan järjestämistapoja mietittäessä vaihtoehtona kunnassa selvitettiin kerran viikossa tapahtuvaa ruoan noutamista, jolloin ruoasta suurin osa olisi einesruokaa. Toisena vaihtoehtona selvitettiin mahdollisuutta jakaa elintarvikkeita (kuivatarvikkeita ja säilykkeitä) sisältävä ruokakassi joka toinen viikko.
Anu Savander-Hämäläinen kertoi jo aiemmin Nurmijärven Uutisille, että kouluruokapakettien jakamisesta myös keskusteltiin, mutta Aleksia ei päätynyt siihen, koska henkilökuntaa tarvitaan myös siivouspuolella. Aleksia vastaa kunnan ruokapalveluiden lisäksi siivouspalveluista mm. terveydenhuollon kohteissa.
– Pakettien kerääminen olisi vienyt resurssejamme pois tällä hetkellä kaikkein tärkeimmästä eli koulu- ja päiväkotiruokailun ja siivouksen järjestämisestä.
Samalla Savander-Hämäläinen kertoi, ettei kunnalla ole resursseja järjestää ruoan kuljetuspalvelua.
– Pyydämme nurmijärveläisiä auttamaan toinen toisiaan, varsinkin niissä tapauksissa, joissa etäoppilaan ateriatarve on nyt suuri. Löytyisikö naapuri tai muu auttava taho, joka voisi noutaa ateriat perheen puolesta?, Savander-Hämäläinen kannusti.
Tiedotteen mukaan vaihtoehtoisten ratkaisujen hyvänä puolena nähtiin se, ettei huoltajien tulisi hakea ruokaa päivittäin.
– Vaihtoehtojen huonoiksi puoliksi nähtiin ruokavalion yksipuolisuus sekä se, että einesten ja elintarvikkeiden osalta on haastavaa huomioida erityisruokavaliot. Kuivatarvikkeita sisältävien ruokakassien kohdalla nähtiin ongelmallisena myös se, että ruonvalmistus siirtyi lasten huoltajien vastuulle. Kunnalla ei myöskään ole sopimusta eikä näin ollen sovittuja hintojakaan einesten ja kuivatarvikkeiden hankkimiseksi vähittäispakkauksina, tiedotteessa todetaan.