Koronarajoitukset ovat tuoneet koulumaailmaan jotakin hyvääkin. Kun tätä juttua Rajamäellä toimivan Seitsemän Veljeksen yläkoulun muutosta ja väistötiloihin asettumisesta maaliskuun alussa tehtiin, koulun Kuntola-rakennus oli yhä opiskelukäytössä.
Samanaikaisesti sitä remontoitiin sisäilmatilanteen parantamiseksi.
– Nyt Kuntolan puolta on päästy remontoimaan tehokkaammin kuin se olisi ollut mahdollista koulutyön jatkuessa, rehtori Jyrki Lihr kertoo.
Lihr arvelee, ettei meneillään olevan kaltainen remontti olisi ollut koulutyön jatkuessa mahdollinen siitä aiheutuvan metelin ja tasoiteaineiden tuoksun vuoksi.
– Nyt kaikkien tilojen lattiat käydään läpi ja kaikki tiloissa olevat kalusteet ja laitteet poistetaan, Lihr kertoo.
Kuntola-rakennuksessa on muun muassa teknisen työn tilat, kotitalousluokka, musiikkiluokka sekä liikuntasali ja ruokala.
– Luokkatilat saadaan kesäkuuhun mennessä valmiiksi, ja kun koulu ensi syksynä toivon mukaan päästään aloittamaan, sisäilmatilanne Kuntolassa on hyvä, Lihr uskoo.
Seitsemän veljeksen koulun oppilaat ja henkilökunta muuttivat kevätlukukauden alussa uusiin väistötiloihin.
Niitä tarvittiin, koska koulun vanhin, 60-luvulla rakennettu osa, on käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi.
Opiskelu vanhassa osassa päättyi syyslukukauden lopussa.
Myös parhaillaan remontoitavassa Kuntola-rakennuksessa oli sisäilmaongelmia, joiden vuoksi sitä parhaillaan remontoidaan.
Nurmijärven toistaiseksi mittavin väistötiloihin muutto osui joululomalle. Jyrki Lihr sai väistötilojen avaimet käteensä syyslukukauden viimeisenä päivänä, ja joululoma meni muuttohommissa.
Kyse ei ollut mistään tavallisesta muutosta. Se, mitä käyttökieltoon asetetuista tiloista sai siirtää väistötiloihin, oli hyvin tarkkaa.
– Pöydät ja tuolit vietiin Kuntola-rakennukseen, jossa puhdistusfirma puhdisti ne. Tietokoneet puhdistettiin Pitäjänmäellä. Mitään pehmeitä tai puolipehmeitä huonekaluja ei saanut viedä väistötiloihin, ei myöskään oppikirjoja.
Järjesteltävää oli paljon, eikä kunnalla Lihrin mukaan ole minkäänlaista to do -listaa tällaisia muuttoja varten. Hän kertookin esittäneensä esimiehelleen sellaisen tekemistä, sillä se helpottaisi vastaavanlaisia tulevia muuttoja.
Lihr varoitteli henkilökuntaansa ja oppilaitaan siitä, että muuton jälkeen koululla vallitsisi parin viikon ajan kaaos. Sitä ei tullut. Kun tammikuun 7. päivä koitti, opiskelu uusissa tiloissa käynnistyi ripeästi.
– Loppupeleissä tämä on mennyt hyvin, kiitos oppilaiden ja henkilökunnan joustavuuden.
Lihr kiittelee myös aikataulussa pysynyttä muuttoa ja etenkin sen ykkösprioriteetin eli sisäilmaltaan puhtaiden tilojen toteutumista.
– Kukaan ei ole muuton jälkeen oireillut näissä tiloissa. Myös omat sisäilmaongelmani loppuivat kuin seinään, hän kertoo.
Samalla kannalla ovat myös 9.G-luokan oppilaat Aatu Pulkkinen, Arttu Myllymäki, Ville Savolainen ja Rasmus Laitila.
Arttu Myllymäki kiittelee tiloja valoisiksi ja raikkaiksi.
– Ilmanlaatu on parempi, eikä enää särje päätä, hän sanoo.
Myös migreenistä kärsivän Aatu Pulkkisen oireet ovat uusissa tiloissa helpottaneet.
Rasmus Laitila arvelee, että monet nuorista ovat samaa mieltä kuin tekninen lautakunta, joka päätti helmikuussa koulun vanhimman osan sekä lukiokäytössä olevan Rajakaaren purkamisesta.
Jyrki Lihr on samaa mieltä kuin nuoret, vaikka myöntääkin purettaviin rakennuksiin liittyvän tunnearvon.
– Tärkeämpää kuin rakennus missä ollaan on kuitenkin se, että ollaan puhtaissa ja terveissä tiloissa. Teknisen lautakunnan päätös oli täysin oikea, hän sanoo.
Lihr toivoo purettavien koulutilojen tilalle terveitä, muunneltavia ja monikäyttöisiä tiloja. Hän toivoo myös, että koulun väki pääsee mukaan suunnitteluun heti alkumetreillä.
Lihr sijoittaisi yläkoulun katon alle myös kirjaston ja nuorisotilat sekä lukion, mikäli sen toiminta Rajamäellä jatkuu. Hän pitää realistisena aikatauluna sitä, että Rajamäellä olisi uusi yläkoulu neljän vuoden kuluttua.
Esitys: Rajakaari ja Seitsemän veljeksen koulu puretaan – kohtalosta päätetään ensi viikolla