Erämessuilla vieraili noin 40 000 kävijää – "Tapahtuma on kehittynyt hyvään suuntaan"

Veljekset Jani ja Jere Jyrinki harrastavat metsästystä ja ammuntaa. He saapuivat messuille Helsingistä ja Oulusta. Meeri Männikkö

Meeri Männikkö

Erämessujen messukäytävillä ajelehti lauantaina valtaisa määrä metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn ja luonnon harrastajia sekä ammattilaisia.

– Kyllähän täällä hallissa tulee vähän kuuma ja on huono ilma, kun on niin paljon väkeä. Muuten on ollut ihan mukavaa, toteaa Niklas Salminen, joka vieraili messuilla viimeksi kuusi vuotta sitten.

Hän lähti messuille kiertelemään ja katselemaan, mitä löytäisi metsästyskoirilleen. Tapahtuma ei ole hänestä muuttunut paljoakaan, mutta yhden asian hän haluaisi edeltäviltä vuosilta takaisin.

– Viimeksi täällä oli ampumaesityksiä. Nyt ne ovat jääneet pois, mikä on harmi. Se oli sellainen asia, joka jäi muistiin vuosien takaa, Salminen pohtii.

Hän suunnittelee jättävänsä myös seuraavan messukäynnin väliin muutaman vuoden. Näin messutarjonta ehtii uudistua riittävästi.

2016 messuilla oli kävijöitä noin 38 400. Tänä vuonna kävijöitä oli noin 40 000. Lauantai oli perinteisesti messujen kiireisin päivä.

Nelipäiväisessä tapahtumassa oli runsaasti ohjelmatarjontaa. Tänä vuonna kaikki messupaikat myytiin täyteen, ja osastoja oli yli 300.

Ohjelmassa oli muun muassa asiantuntijoiden luentoja, jousimetsästysnäytöksiä, trofeenäyttely, eläintentäytön suomenmestaruuskilpailu, metsästyskoirakatselmus, maastopyörien testirata sekä kalastusta eri tekniikoilla ja välineillä.

Ampumaradan perään haikailevat myös veljekset Jani Jyrinki ja Jere Jyrinki He matkustivat messuille Helsingistä ja Oulusta. Tavoitteena oli katsella uutuuksia. Lisäksi he halusivat tulla paikan päälle tutustumaan ja kokeilemaan tuotteita, joita olivat aikaisemmin tutkineet netistä.

– Toivottiin, että löytyisi ulkoampumarata, mutta ei sitä taida löytyä, Jani Jyrinki harmittelee.

Molemmat vierailivat messuilla myös toissavuonna. Veljesten mielestä lipunmyynti ja parkkipaikat oli järjestetty edelliskertaa paremmin, ja he olivat yleisesti tyytyväisiä tapahtuman tasoon.

Erämessuilla vierailu on joillekin kävijöistä perinne, jota jatketaan sukupolvesta toiseen. Esimerkiksi Mikko Raita oli ottanut mukaan messuille koko perheensä, johon kuuluvat 11- ja 9-vuotiaat pojat sekä vaimo Ritva Raita

– Olen varmaan käynyt jostain seitsemänvuotiaasta asti Erämessuilla. Tapahtuma on kehittynyt hyvään suuntaan. Täällähän oli pahimmillaan jotain krääsämyyntiä silloin alkuaikoina. Nyt tämä on enemmän alaan liittyvää, Mikko Raita muistelee.

Sekä Mikko Raita että Ritva Raita arvioivat, että tapahtuma vastaa hyvin lapsiperheiden tarpeisiin.

Erämessut 2018

Noin 40 000 kävijää vieraili erämessuilla. Viime vuonna kävijöitä oli noin 38400.

Messualue oli laajuudeltaan yhdeksän hehtaaria ja siellä oli kuusi ohjelmapistettä.

Osastoja oli yli 300 ja näytteilleasettajia noin 500-600.

Tapahtuma saavutti asettamansa taloudellisen tavoitteen eli miljoonan liikevaihdon.

Puuskittaisten tuulien vuoksi messukäytäville tippui tapahtuman aikana kaksi suurta oksaa. Loukkaantumisilta kuitenkin vältyttiin.

Messuilla ei ollut ampumanäytöksiä, koska ampumarataa ei ollut käytössä.

Myös avutulentekokielto rajoitti tapahtuman ohjelmaa. Esimerkiksi nokipannukahvien keittäminen ei onnistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.