Nurmijärven naapurissa sijaitsevassa hevossairaalassa on päivittäin 10–20 potilasta – nämä ovat kauramoottoreiden riesana kesällä

Keväällä ja kesällä syntyvät varsat teettävät töitä hevossairaalassa. Nelli Pöllänen otti viime kesänä Pilven Kaarelta verta pusseihin varsaa varten. Ari Peltonen

Elise Saarikko

– Kesällä hevosille voi tulla monia erilaisia vaivoja, kertoo Hyvinkään Hevossairaalassa Hyyppärässä työskentelevä eläinlääkäri Jonna Jokisalo

Nurmijärven naapurikunnassa sijaitseva sairaala on auki kello 8–20, ja tämän lisäksi sairaalalla toimii kiertävä päivystys vuoden jokaisena päivänä.

– Ainoa päivystävä hevossairaala on Yliopistollinen Eläinsairaala Helsingissä Viikissä.

Tallikäynnit mukaan lukien potilaita on hevossairaalassa päivittäin 10–20.

Hevossairaala on kuuden eläinlääkärin yhteisesti omistama. Se siirtyi heidän omistukseensa Evidensialta vuoden vaihteessa.

– Hevosilla on kesällä paljon riesaa erilaisista ötököistä. Erityisesti polttiaiset ovat ongelma ja aiheuttavat mahdollisesti kesäihottumaa, Jokisalo kertoo.

Hyvä, tähän suunniteltu loimi on paras suoja polttiaisia vastaan.

Ärtynyttä ihoa pestään tarvittaessa rauhoittavalla shampoolla, ja joskus joudutaan turvautumaan lääkekuuriin, mikäli ihotulehdus äityy pahaksi.

Ruoho aiheuttaa metabolista oireyhtymää sairastaville poneille ja hevosille kaviokuumeen, ja alsikeapila aiheuttaa joillekin hevosille maksatulehduksen. Laitumella liikkuville hevosille tulee helposti useammin haavoja kuin tallikaudella. Kyyn purema on onneksi harvinainen, mutta voi olla hevoselle vaarallinen, jos purema sattuu nivelen kohdalle. Joka tapauksessa purema on kivulias.

Jokisalo kertoo, että joitakin vuosia sitten oli tavallista enemmän ruohon aiheuttamaa kaviokuumetta. Syy siihen ei koskaan selvinnyt.

– Hevosten sairauksia osataan nykylääketieteen avulla tutkia ja hoitaa jo hyvin. Suomalainen eläinlääketiede on korkeatasoista, sanoo ulkomailla vuosia työskennellyt Jokisalo.

Kesällä hevospraktiikka on vilkasta, koska keväällä ja kesällä syntyvät varsat ja tammojen uudelleen siemennys teettävät töitä. Varsoja ei mielellään tuoda sairaalaan, vaan eläinlääkärit käyvät tarkastamassa ne talleilla mahdollisuuksien mukaan.

– Varsa ei saa istukan läpi vasta-aineita, ja siksi olisikin tärkeää, että jokaisen varsan vasta-ainepitoisuus tarkistettaisiin 24–36 tunnin ikäisenä. Mikäli varsalla ei ole riittävästi vasta-aineita, se on altis kaikenlaisille infektioille.

–Alhainen vasta-ainetaso korjataan antamalla veriplasmaa, jota sairaalassa kerätään vapaaehtoisilta verenluovuttajilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.