Mira Luoti, Isak Elliot ja Reino Nordin paljastavat ympäristötekonsa videolla – miten sinä vastaisit?

RUOKA Palmuöljyn ympäristövaikutukset ovat suomalaisille edelleen uusi asia.

Öljypalmuviljelmien alta raivataan trooppisia metsiä, jotka ovat orankien koti. Orankien elinympäristöstä on tuhottu 20 vuodessa 90 prosenttia. Nina Seale

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ilmastotalkoiden rinnalle on nousemassa tulevaisuustalkoot, joiden tavoite on niin ikään lisätä ympäristötietoisuutta. Kuluttajien vanavedessä mukaan lähtevät yhä useammat yritykset.

Estrella teetti hiljattain tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten kulutusvalintojen, erityisesti syömisen, hiilijalanjäljen tiedostamista. Tutkimus osoitti, että aihe monelle haastava.

Tutkimuksen tueksi yritys julkaisi videon, jossa muusikot Mira Luoti, Reino Nordin ja Isak Elliot vastaavat kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) esittämiin kysymyksiin ilmastoystävällisen elämäntavan noudattamisesta.

Julkkisten pyrkimykset ovat pääosin meille kaikille jo tuttuja tapoja pyrkiä ekologisuuteen. Joukossa on kuitenkin kysymys palmuöljystä, jonka ympäristövaikutukset ovat yllättäen suomalaisille vielä uusi asia. Tämä kävi ilmi myös tutkimuksessa: ainoastaan kolme prosenttia suomalaisista osaa yhdistää palmuöljyn elintarvikkeisiin ja vain neljä prosenttia yhdistää sen ilmastonmuutokseen tai uhanalaisiin eläin- ja kasvilajeihin.

Arvioiden mukaan palmuöljyä on käytetty ainesosana noin joka toisessa pakatussa elintarvikkeessa.

Noin 90 prosenttia maailman palmuöljyplantaaseista sijaitsee Indonesiassa ja Malesiassa; Borneossa plantaaseja on noin 25 000. Palmuöljyplantaasit ovat yksi suurimmista uhkatekijöistä Borneon sademetsille, joista jo puolet on tuhottu.

Metsähakkuut kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Lisäksi alueella elää tuhansia ainutlaatuisia eläin- ja kasvilajeja, joista monet – kuten orangit ja borneonnorsut – ovat uhanalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.