Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon Suomessa nyt on susia – yhdellä alueella määrä jopa kaksinkertaistui

Suomen susikanta on kasvanut, ja Suomessa on nyt 20 susilaumaa. Viime vuonna laumoja laskettiin olevan 14. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kanta on vahvistunut etenkin Länsi-Suomessa, ja esimerkiksi Pohjanmaalla susien määrä on kaksinkertaistunut. Länsi-Suomessa elää nyt 16 laumaa, ja susien määrä on kasvanut kolmanneksella. Lukujaselittävät ravintotilanne ja se, että sinne asettuneet sudet ovat saaneet pentuja.

Itäisellä kannanhoitoalueella elää Suomen susilaumoista vain 4, mutta siellä on myös 5 rajalaumaa, jotka elävät molemmin puolin itärajaa. Luken mukaan syytä Itä-Suomen susikannan pienenemiseen ei tiedetä. Poronhoitoalueella liikkui viime vuonna vain yksittäisiä susia.

Susien kokonaismääräksi Luke arvioi nyt 165–190 yksilöä. Susikannan kokoa arvioidaan dna-seurannalla ja ilmoitetuilla susihavainnoilla. Lukessa kehitetään parhaillaan matemaattista mallia, jonka avulla myös pentutuotanto voidaan huomioida susikannan koon ennustamisessa.