Suomalaisdosentti edistää vähäpäästöisten kiukaiden kehittelyä – Saunaseura palkitsi jo

Puukiukaiden päästöjä halutaan nyt tutkia. Arkistokuva. Sakari Nupponen

toimitus

LÄNSI-UUSIMAA | Suomessa tutkitaan yleisempien puukiukaiden päästöjä ja mietitään keinoja päästöjen vähentämiseksi. Näin kiukaan ostajille tarjotaan tietoa vähäpäästöisen kiukaan valitsemiseksi ja oman asuinalueen ilmanlaadun parantamiseksi. Samalla edistetään tällaisten kiukaiden kysyntää ja kehittymistä.

Suomen Saunaseura Ry on myöntänyt tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon dosentti, yliopistotutkija Jarkko Tissarille Hän on ansioitunut Itä-Suomen yliopistossa jo parinkymmenen vuoden ajan tehdyissä puun polton tutkimuksissa, joissa on nyt otettu tarkasteluun kiukaat omana ryhmänään. Puun polton tutkimuksilla halutaan Tissarin mukaan edistää teknologian kehittämistä, vähentää terveys- ja ilmastovaikutuksia sekä tuottaa aineistoa arviointeihin.

Viime vuonna aloitetussa kiukaiden päästöjä ja niiden vähentämistä tutkivassa hankkeessa mitataan yleisimpien puukiukaiden päästöjä.

– Tavoitteena on selvittää uusien kiukaiden kaasu- ja pienhiukkaspäästöjen kertoimet sekä arvioida mahdollisuudet vähentää päästöjä. Puukiukaiden käyttöikä on lyhyt eli noin kymmenen vuotta, joten vähäpäästöisillä kiukailla voidaan ilmanlaatua parantaa nopeastikin, Jarkko Tissari sanoo.

Kiukaiden päästöt ja niiden vähentäminen -hankkessa mitataan päästöjä sekä saunaa lämmitettäessä että löylyjen aikaan.

– Mittaamme myös, mihin kiukaassa tuotettava energia kuluu – saunan lämmitykseen, ilmanvaihtoon vai savukaasuhäviöihin.

Tissarin mukaan tutkimuksessa on oleellista se, että kiukaita testataan aidoissa olosuhteissa eikä laboratoriossa, kuten yleensä.

KIUAS- eli Kiukaiden päästöt ja niiden vähentäminen -hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Helsingin, Kuopion ja Turun kaupungit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.