Vilja- ja perunapellot huutavat sadetta – sadosta katosi jo 20 prosenttia

Arkistokuva. Juha Perämäki

toimitus

LÄNSI-UUSIMAA | Kuivuudesta kärsiville alueille ei säätiedotusten mukaan ole tulossa apua taivaalta ennen juhannusta. Monien pelto- ja puutarhakasvien tilanne alkaa ProAgrian 5.6.2018 tekemän kasvutilannekatsauksen mukaan olla huolestuttava. ProAgriassa arvioidaan kuivan ja lämpimän sään pienentäneen kevätviljojen sato-odotuksia viidenneksen keskimääräisestä.

Lämpimän sään ansiosta viljelykasvien kehitys on ProAgrian mukaan Etelä-Suomessa reilun viikon edellä tavanomaisesta ja maan pohjoisosissa vajaan viikon. Poikkeuksellisen lämmin ja sateeton toukokuu on kuitenkin saanut pelto- ja puutarhakasvit kärsimään kuivuudesta lähes koko maassa. Kevätviljojen orastuminen on ollut tavanomaista heikompaa useimmilla alueilla.

Kuivuuden haittoja on yritetty torjua jyräämällä erityisesti viimeisiä kylvöksiä, mutta muuten keinot kuivuuden torjumiseksi ovat olleet peltokasveilla vähäiset. Puutarha- ja perunaviljelmillä kuivuutta on torjuttu sadetuksin, mutta myös näillä viljelmillä arvioidaan kuivuuden jo verottaneen satoa. Perunakasvustot arvioidaan eteläisimmässä Suomessa kasvultaan välttäviksi, mutta useimmilla alueilla kasvu on vielä tyydyttävää.

Kevätviljat ovat orastuneet huonosti Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa kuivuudesta johtuen. Muuallakin kevätviljojen orastuminen arvioidaan vain välttäväksi tai tyydyttäväksi.

Myös uudet nurmet ja laitumet ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta lähes koko maassa, ja niiden kasvu arvioidaan vain välttäväksi. Etelä-Suomessa myös vanhat nurmet ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta, mutta maan keski- ja pohjoisosissa kasvu on vielä normaalia.

Kuivuus on alkanut koetella myös syysviljakasvustoja, joiden kasvu arvioidaan enää välttäväksi lähes koko maassa. Syysvehnän kasvu arvioidaan tyydyttäväksi ainoastaan Uudellamaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella ja rukiin Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjanmaan rannikkoalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.