Onko sinappijäätelö tulevaisuuden hittituote? – Tämä yritys ei pelkää erikoisiakaan makuyhdistelmiä

Joonas Pekari maistaa sinappijäätelönsä testiversiota. Jäätelö on mahdollisesti tulossa suurempaan tuotantoon myöhemmin. Toni Forssell

Toni Forssell

Suomalaisten tietoisuudessa ei juurikaan ole, kuinka hyvin ja monikäyttöisesti sinappia voi käyttää. Näin toteaa ainakin hyvinkääläinen Joonas Pekari, joka on pyörittänyt omaa Pekarin sinappi -nimistä yritystä vuodesta 2016.

Pekari rupesi valmistamaan sinappia muutama vuosi sitten sukunsa perinteisen sinappireseptin pohjalta. Hän lähti soveltamaan reseptiä, kunnes muutaman yrityksen ja erehdyksen kautta syntyi oma versio, ja sen myötä kaksi eri Pekarin sinappi -laatua: Perusmieto ja Isovahva.

– Makujen koostumus on onnistunut molemmissa todella hyvin. Kaikki viisi perusmakua – makea, hapan, suolainen, karvas ja umami – ovat oikeassa tasapainossa, Pekari sanoo.

Hänen mukaansa molemmat Pekarin sinapit ovat ennen kaikkea maustesinappeja ja Pekari jakaakin sosiaalisessa mediassa paljon erilaisia reseptejä, joissa heidän sinappiaan käytetään mausteenomaisesti.

– Vaikka kyllä se tuo ihan perinteisesti makkaran kyljessäkin uuden vivahteen, hän vinkkaa.

Hän on tehnyt sinapillaan myös mitä moninaisempia kokeiluja, kuten sinappijäätelöä, sinappijuustokakkua, sinappiolutta sekä sinappimuusia.

– Taikasana Pekarin sinapin kohdalla on soveltuvuus, se sopii moneen eri käyttöön laidasta laitaan. Tätä ovat kehuneet myös sellaiset ihmiset, jotka eivät muuten pidä sinapin mausta, Pekari hehkuttaa.

Muun muassa sinappijäätelöä, sinappijuustokakkua sekä Pekarin sinapilla maustettua konjakkikastiketta on ollut tarjolla esimerkiksi Tahkolla järjestetyn alppihiihtotapahtuman gaalaillallisella.

Kaikki saivat Pekarin mukaan todella hyvän vastaanoton.

– Kyllä hymy nousi korviin, kun kuuntelin ihmisten juttelevan keskenään ja kehuvan esimerkiksi jäätelöä.

Pekari luottaa myös yhteistyön voimaan, sillä hänen mukaansa Suomi on niin pieni maa, että kaikki menestyvät paremmin reilulla yhteistyöllä kuin epäterveellä kilpailulla. Yhtenä yhteistyön hedelmänä onkin esimerkiksi edellä mainittu sinappijäätelö, joka on tulevaisuudessa siirtymässä tuotantoon pieksämäkeläiselle jäätelöntuottajalle.

– Sen eteen teemme kovasti töitä ja on pieni mahdollisuus, että saamme jäätelön piakkoin pieneen vähittäismyyntiin, esimerkiksi Hyvinkäälle, hän pohtii.

Muuten Pekarilla on tällä hetkellä pääpaino kahden jo tuotannossa olevan tuotteen, eli itse sinappien markkinoinnissa.

– Olisihan se hienoa nähdä oma sinappi keskusliikkeiden valikoimissa, Pekari toteaa.

Ensin on tarkoitus siis lyödä läpi kotimaassa, mutta lopulliset tavoitteet on asetettu vieläkin korkeammalle, nimittäin ulkomaanvientiin.

Kontakteja on jo luotu, esimerkiksi Australiaan, Uuteen Seelantiin, Thaimaahan sekä Intiaan. Saatu palaute on ollut rohkaisevaa.

– Intiassa sinappia maistatettiin ihmisille suuressa ostoskeskuksessa ja sielläkin kaikki tykkäsivät.

Hyvää palautetta

Joonas Pekarin mukaan heidän sinappinsa ovat gluteenittomia, laktoosittomia, maidottomia, lisäaineettomia sekä vegaanisia.

Suomessa sinappia on Pekarin arvion mukaan maistatettu eri tapahtumissa 25 000 – 30 000 ihmiselle. Palaute on ollut pääosin positiivista.

Tätä nykyä Pekarin sinapin valmistuksesta ja purkituksesta vastaa vantaalainen Makunuotta. Sitä ennen Joonas Pekari teki kaiken itse. Omien laskujensa mukaan sinappia ehdittiin valmistamaan ja myymään yli 24 000 purkkia ennen nykyistä Makunuotta-yhteistyötä.

Pekarin sinappia myydään tällä hetkellä 24 liikkeessä ympäri Suomea. Hyvinkäällä sitä myydään muun muassa K-Citymarketissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.