Mikko Leppilampi ei vastaa – näyttävästi markkinoitu suurhanke jämähti: "Emme ole kuulleet puuhamiehistä vuoteen"

Mikko Leppilampi on toiminut hankkeen primusmoottorina. Monitoimikeskusta on kaavailtu Aviapoliksen aseman läheiselle tontille. Paivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Suurta julkisuutta saanut Vantaan Aviapolis Studios -hanke näyttää olevan täysin pysähdyksissä. Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine kertoo, etteivät monitoimikeskuksen puuhamiehet ole olleet yhteydessä kaupunkiin vuoteen.

Kaupunki kävi läpi Aviapolikseen kaavaillun viihde- ja mediakeskuksen tilanteen viime viikolla. Rakentamisen toivottiin alkavan syksyllä 2017, mutta yhtään kauhallista maata ei ole kaivettu.

– Hankkeesta ei ole mitään uutta kerrottavaa. Sen edustajat ovat olleet kaupunkiin yhteydessä viimeksi vuosi sitten 2017, Laine kertoo.

Vuonna 2016 julkisuuteen rävähti tieto, että Aviapoliksen aseman lähelle suunnitellaan jättimäistä viihde- ja mediakeskusta. Rakennettava monitoimikeskus paikkaisi suurten nykyaikaisten tuotantotilojen puutetta pääkaupunkiseudulla. Uutinen sai kattavasti näkyvyyttä valtakunnan medioissa.

Aviapolis Studios on Vantaan kaavoitusohjelmassa yksi tämän vuoden kärkihankkeista. Laineen mukaan kaupunki voisi viedä hanketta eteenpäin nopeastikin, sillä kaava on melkein valmis. Kaavoitus on kuitenkin pantu jäihin, koska hankkeen edustajista ei ole kuulunut mitään vuoteen.

– Odottelemme, että he ottavat yhteyttä, Laine sanoo.

Laine ei lähde arvioimaan, mistä vuoden ”radiohiljaisuus” johtuu. Hän kuitenkin toteaa yleisesti, että sijoittajia voi olla vaikea löytää massiiviseen hankkeeseen.

Keskuksen rakentamiskulujen on arvioitu olevan yli 100 miljoonaa euroa.

Keskuksen rahoituskuviot olivat levällään vuosi sitten, kun Helsigin Uutisten sisarlehti Vantaan Sanomat käsitteli aihetta toukokuussa 2017. Asiaa kommentoi tuolloin lehdelle rakennustontin omistavan LAK Real Estate Oy:n hankekehitysjohtaja Juha Jaakola

– Tämä on sen kokoluokan hanke, että sijoittajia pitää olla useita. Olemme itse todennäköisesti mukana investorina, ja käymme parhaillaan neuvotteluja mahdollisten sijoittajakumppaneiden kanssa.

Suunnittelu oli sujunut Jaakolan mukaan muuten mutkattomasti, mutta ”kustannusvarauksia on jouduttu tekemään arvaamattoman suhdanteen takia”.

Toimitus tavoitti Jaakolan sähköpostitse. Meili sisälsi kysymyksiä hankkeen tilasta ja rahoituksesta.

– Asian keskeneräisyyden takia minulla ei ole tällä hetkellä asiaan mitään uutta kommentoitavaa, Jaakola vastasi lyhyesti.

Toimitus on yrittänyt tavoittaa viime aikoina myös hankkeen primusmoottoria, Aviapolis Studios Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Mikko Leppilampea Tunnettu näyttelijä-juontaja-laulaja ei ole kuitenkaan vastannut sähköposteihin eikä soittoihin.

Vuosi sitten Leppilampi totesi lehdelle, että ”emme lähde soitellen sotaan, vaan kaikki kivet käännetään ja rauhassa mietitään kuluja ja muita asioita”. Hän oli tuolloin jo löytänyt viihdealan toimijoita uusiin tuotanto- ja studiotiloihin.

– Kun ensimmäinen kauhallinen maata on kaivettu, sitten voin kertoa nimiä, Leppilampi kommentoi.

Aviapolis Studios

Monitoimikeskuksen suunnittelutyö alkoi 2016 pääsuunnittelijan arkkitehtuuritoimisto B&M Oy:n johdolla. Samana vuonna hanketta hallinnoiva Aviapolis Studios Oy tiedotti, että rakentaminen käynnistyy keväällä 2017.

Se kuitenkin viivästyi, koska kaava ei ollut vielä vahva. Rakentamisen odotettiin alkavan syksyllä 2017.

Aiemmin on kaavailtu, että keskus aloittaisi toimintansa vaiheittain vuonna 2019.

Keskittymään tulee 5 000 neliötä monikäyttöisiä tuotanto- ja studiotiloja ja 16 000 neliötä toimistotiloja. Keskukseen kuuluu muitakin palvelu- ja oheistiloja.

Keskus voi tuottaa suuria suoria tv-lähetyksiä. Siellä voidaan myös pitää muita yleisötapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.