Elämä hymyilee eikä valkolakki kiristä – NYK:stä valmistuva Roope Marttila on panostanut yo-tutkintoon ja huippu-urheiluun

Roope Marttila mallailee ylioppilaslakkia keveällä mielellä päähänsä. Takana on viimeiset pääsykokeet, edessä työssäkäyntiä, kavereiden kanssa olemista ja salibandyn treenamista. Mutta aivan ensimmäisenä vuorossa on ylioppilaaksi pääsyn juhlistaminen. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Kevään ylioppilas Roope Marttila tulee haastatteluun suoraan Tampereen teknillisen opiston pääsykokeista. Toiveissa ovat tuotantotalouden opinnot ja työskentely johto- ja asiantuntijatehtävissä.

– Saisin olla tekemisissä ihmisten kanssa, mutta työllä olisi luonnontieteellinen pohja, nuori mies sanoo.

Pääsykokeet olivat odotetun kaltaiset eli haastavat. Takana on jo kahdet muut pääsykokeet, nekin diplomi-insinöörialoille.

– Omaksun asioita nopeasti ja moni asia kiinnostaa minua, joten kaikki aineet ovat sujuneet, Marttila kuvailee koulunkäyntiään.

Yo-kokeissa hän kirjoitti seitsemän ainetta. Suurin osa arvosanoista oli ämmiä, mutta joukossa oli myös yksi ällä ja yksi e. Marttila pitää papereitaan ihan hyvinä, mutta kokee alisuoriutuneensa omaan tasoonsa nähden.

Lukion rinnalla Marttila on pelannut salibandyn SM-sarjaa Helsingin M-Teamin A-pojissa.

– Olen panostanut paljon siihen, että olen päässyt pelaamaan tälle tasolle, hän kertoo.

Myös kitaransoitto on Marttilalle tärkeä harrastus.

Roope Marttila on viihtynyt Nurmijärven yhteiskoulussa hyvin. Koulu on sopivan kokoinen ja siellä ollessa on syntynyt pitkäaikaisia kaverisuhteita ja kaveripiirejä.

– Olen tykännyt myös opettajista. Niillä on hyvä ryhmähenki ja se näkyy.

Marttilan mielestä Kirkonkylän ja Rajamäen lukioiden yhdistäminen olisi kuitenkin lukion kannalta hyvä asia. Peruskoulu lukion yhteydessä asettaa hänen mukaansa rajoituksia lukion toiminnalle.

– Erillisessä lukiossa voisi olla painotuksia, esimerkiksi taidelinja. Opiskeluympäristöäkin pystyttäisiin varmasti parantamaan.

Mikäli Marttilan opiskelusuunnitelmat toteutuvat, edessä on muutto Tampereelle. Se merkitsee kotipaikkakunnan ja salibandyseuran vaihtumista.

– Uuden elämän aloittaminen uudessa ympäristössä voisi olla kiva kokemus. Kun on asunut Nurmijärvellä 19 vuotta, tuntee nämä nurkat aika hyvin, Marttila sanoo.

Muutto on kuitenkin ajankohtainen vasta vuoden kuluttua. Kesän ja syyskauden Roope Marttila tekee töitä, treenaa ja on kavereiden kanssa. Tammikuussa hän menee armeijaan.

Entä tulevaisuudentoiveet?

– Tasapainoinen elämä. Haluaisin perustaa joskus perheen ja mietin, muuttaisinko sitten takaisin Nurmijärvelle. Toivon että talous, rakkaus ja terveys olisivat hyvässä kunnossa, nehän pitävät elämän mielekkäänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.