Sote-solmu avautui vihdoin – Valiokunta kritisoi tiukkaa aikataulua, muttei kaatanut jättihanketta

Jari Pietiläinen

Perustuslakivaliokunta ei kaada lausunnollaan sote-uudistuksen läpimenoa. Asiasta päätettiin tänään valiokunnan pitkällisessä kokouksessa, joka päättyi kello 16.15 alkaneeseen tiedotustilaisuuteen.

Sellaisenaan perustuslakivaliokunta ei esitystä kuitenkaan niellyt, vaan se arvosteli kovin sanoin hankkeen rahoitusta ja liian tiukkaa aikataulua.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kuitenkin arvioi, että liian tiukka voimaantuloaikataulu voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin. Siksi sote-uudistusta on vaiheistettava.

Lapintien mukaan muutokset voidaan tehdä eduskunnassa.

– Maakuntien rahoitus on riittämätöntä, eikä valinnanvapauden sääntely ei ole riittävän täsmällistä. Valinnanvapautta ei tule ottaa käyttöön ennen kuin sen suhde Euroopan unionin valtiotukisääntelyyn selvitetään, Lapintie kertoi.

Valiokunnan kanta on se, että nyt tehty lakiesitys on edellistä esitystä parempi. Vaikka korjattavaa riittää, valiokunta piti ratkaisevana sitä, että tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa on pidetty ratkaisevana tekijänä sosiaali- ja terveysalan uudistuksen toteutumiselle. Nyt sotea rakentaneet voivat huokaista helpotuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.