Klaukkalan ohikulkutielle etsitään urakoitsijaa – Liikennevirasto ei usko valitusten läpimenoon

Riikka Jokinen

Klaukkalan ohikulkutien rakentaminen alkanee loppuvuodesta, kertoo projektipäällikkö Antti Koski Liikennevirastosta.

Liikennevirasto on jo käynnistänyt tieurakan kilpailutuksen. Hankkeesta on lähetetty tarjouspyyntö 18. toukokuuta ja kahdenkeskiset keskustelut urakoitsijoiden kanssa pidetään kesäkuun lopulla. Tarjousten viimeinen jättöpäivä on sovittu syyskuun alkuun.

Urakkamuotona on suunnittele ja toteuta -malli, joka sisältää kehitysvaiheen. Liikenneviraston mukaan malli mahdollistaa muun muassa sen, että urakoitsija voi kehittää innovatiivisia ratkaisuja ja esimerkiksi löytää kustannussäästöjä hankkeelle.

Kehitysvaihe kestää noin kaksi kuukautta, ja sen päätteeksi urakoitsija luovuttaa tilaajalle alustavan rakennussuunnitelman.

Varsinainen rakentaminen alkaa suunnitelman mukaan marras–joulukuussa.

Siihen, mistä kohtaa ohikulkutien rakentaminen käytännössä aloitetaan, ei Koski osaa vastata.

– Urakoitsija lopulta päättää, mistä kohtaa aloittaa työt, hän perustelee.

Varmaa kuitenkin on se, että töitä ei aloiteta Kirkkotien kohdalta. Syynä on se, että Kirkkotien pohjoisosan asemakaavamuutos ei ole lainvoimainen. Perttulalainen maanomistaja on hakenut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta liittyen juuri Kirkkotien pohjoisosan asemakaavan muutokseen, jonka Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi maaliskuussa 2017.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi aiemmin maanomistajan valituksen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan loppuvuodesta 2018.

Alustavan suunnitelman mukaan työt Kirkkotien osalta alkavat kesäkuussa 2019 – mahdollisesti aiemminkin. Liikenneviraston Koski pitää aikataulua realistisena.

– Kyllä me siihen uskomme. Jos kaava saadaan loppusyksystä lainvoimaiseksi, niin sen jälkeen saamme alueen haltuunotettua kesään mennessä ja työt voivat alkaa.

Liikenneviraston joulukuussa 2017 hyväksymästä Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelmasta on myös valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tämä valitus ei kuitenkaan estä rakentamisen aloittamista, sillä valitusta käsittelevä viranomainen, eli hallinto-oikeus, ei ole määrännyt tiesuunnitelman hyväksymispäätökselle toimeenpanokieltoa.

Hallinto-oikeuden päätöstä tiesuunnitelmasta odotetaan niin ikää loppuvuoden kuluessa.

– Olemme tehneet riskiarviointia hankkeen suhteen ja meillä on vakaa näkemys, että valitukset eivät mene läpi. Mutta jos menevät, niin se aiheuttaa hankkeen keskeytymisen, Koski toteaa.

Koko ohikulkutien urakka valmistuu tämänhetkisen suunnitelman mukaan 2021 syksyllä.

Tästä on kyse

Valtatien 3:n eli Hämeenlinnanväylän ja maantie 132:n eli Lopentien välille toteutetaan Klaukkalan keskustaajaman kiertävä ohikulkutie.

Uusi, noin 7,5 kilometriä pitkä yhteys on yksiajoratainen ja leveydeltään 10 metriä. Ajokaistojen leveys on 3,5 metriä.

Hankkeessa rakennetaan lisäksi Kirkkotien (E2), Luhtajoentien (E3), maantien 130 (E4) ja valtatien 3 (E5) eritasoliittymät sekä tie- ja katujärjestelyjä tarpeellisilta osin.

Alueen jalankulku- ja pyöräilyväyliä sekä joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyjä parannetaan. Uuden ohikulkutien varteen rakennetaan myös melusuojausta.

Hankkeen kustannusarvio on 42 miljoonaa euroa, josta Nurmijärven kunnan osuus on 10 miljoonaa euroa.

Lähde: Liikennevirasto

Aiheeseen liittyvää

  1. Klaukkalan ohikulkutien rakentaminen alkaa loppuvuodesta – tosin ei Kirkkotien kohdalta 22.5.2018 13:29

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut