Sairaanhoitajille halutaan laajempi lääkkeenmääräämisoikeus – "Antaisi sote-muutokseen uusia mahdollisuuksia"

Hallistus esittää sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuksien laajentamista avohoidon puolelle. Kuvituskuva. Arkistokuva

toimitus

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen käyttöönottoa esitetään laajennettavaksi.

Tällä hetkellä erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä rajatusti terveyskeskusten avovastaanotoilla ja sairaanhoitopiirien yhteispäivystyksissä.

Hallitus esittää, että jatkossa sairaanhoitajat voisivat määrätä rajatusti lääkkeitä myös esimerkiksi kotisairaanhoidossa ja erikoissairaanhoidon poliklinikoilla.

Tavoitteena on nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.10.2018.

Eduskuntaan etenevä lakiehdotus mahdollistaa lääkkeenmääräämisen roolin laajenemisen huomattavasti esimerkiksi kotihoidossa, erikoissairaanhoidon vastaanotoilla, toteaa asiantuntija Johanna Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Heikkilän mukaan muutos auttaisi kehittämään sairaanhoitaja työnkuvaa ja työnjakoa lääkärien kanssa. Se antaisi samalla sote-muutokseen ja palvelujärjestelmän uudistamiseen uusia mahdollisuuksia. Heikkilä kommentoi asiaa Laurean Kansallisen sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen konferenssissa.

Selvitysten mukaan jo nykyisestä sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisestä on hyviä kokemuksia. Lisäkoulutusta järjestetään tällä hetkellä 10 ammattikorkeakoulussa.

Seitsemän vuoden aikana, kun lääkkeenmääräämiskoulutusta on järjestetty, on Suomessa valmistunut lähes 400 rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saavuttanutta sairaanhoitajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.