Suosittu norppalive sai nurmijärveläisen kilpailijan – tuulihaukkapariskunnasta tuli tosi-tv-tähtiä

ELÄIMET Tiettävästi Suomen ensimmäinen tuulihaukan pesäkameralähetys seuraa poikasten kehitystä.

Tuulihaukan pesämätouhuja seurataan Nurmijärvellä ainakin heinäkuuhun saakka, jolloin mahdollisten poikasten odotetaan lentävän pois pesästä. Nurmijärven Luonto

Ulla Yliherne

Vuodesta 2016 lähtien toteutettu WWF:n suosittu norppalive on saanut nurmijärveläisen kilpailijan.

Toukokuun alusta lähtien verkon välityksellä on voinut seurata tuulihaukkaliveä.

Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen tuulihaukan pesäkameralähetys.

Livelähetyksen taustalla ovat Nurmijärven Luonto ry sekä Nurmijärven Sähkö.

– Kun lähdimme miettimään sopivaa kuvauskohdetta yksi vaihtoehdoista oli lehtopöllö. Lopulta päädyimme tuulihaukkaan, koska se on päiväpetolintu ja tuttu näky nurmijärveläisessä maalaismaisemassa. Lisäksi lehtopöllö on paljon häiriöalttiimpi kuin tuulihaukka, Petri Puolakka Nurmijärven Luonnosta kertoo.

Livelähetyksen tähti on näyttäytynyt kamerassa jo heti alkuhetkistä lähtien.

– Asensimme kameran vappuna ja jo heti seuraavana päivänä paikalla kävi kaksi koirasta. Toinen linnuista varasi pesän ja parin päivän päästä kamera kuvasi myös naaraan, Nurmijärven Luonnon puheenjohtaja Selen Raiskila kertoo.

Tuulihaukan pesäkameran tarkoituksena on jakaa tietoa tuulihaukan pesinnästä. Kamera on tarkoituksella suunnattu kuvaamaan tulevia poikasia.

– Pesäkuoppa on jo kaivettu ja jos haudonta sujuu odotusten mukaan poikaset syntyvät kesäkuun puolivälissä, Puolakka arvioi.

Nurmijärven Luonnon mukaan tuulihaukka katosi 1960-luvulta lähtien lähes kokonaan Uudeltamaalta ja Nurmijärveltä mahdollisesti ympäristömyrkkyjen takia. 2000-luvun aikana se on kuitenkin saatu palautettua pesimälinnustoomme rengastajien ja muiden lintuharrastajien toimesta.

– Pesintää on helpotettu latojen päätyihin asennettujen pesäpönttöjen avulla, Puolakka sanoo.

Nykyisin tuulihaukka on yleisin ja näkyvin päiväpetolintu nurmijärveläisessä maalaismaisemassa ja niitä pesii alueella noin 20 paria.

Tuulihaukan pääravintoa ovat myyrät ja muut pienet jyrsijät.

– Myyräkanta on kuitenkin tänä vuonna huono, joten pedot ovat kovilla. Tuulikaukkaliven yhtenä tarkoituksena onkin kerätä tietoa siitä, mikä on tuulihaukan vaihtoehtoravinto myyrille. Ainakin tähän mennessä koiras on ruokkinut naarasta muun muassa sisiliskoilla, sammakoilla ja hiirillä, Puolakka listaa.

Pesälähetystä seurataan aina siihen saakka kunnes tämän kesän poikaset ovat poistuneet pesästä eli todennäköisesti heinäkuuhun saakka.

Tuulihaukkaliveä voi seurata Nurmijärven Luonnon Youtube-kanavalla sekä tämän jutun lopusta.

Kamera toimii aurinkosähköllä, ja lähetys sammuu yön pimeimpien hetkien ajaksi.