Susi viihtyi Pohjois-Nurmijärvellä pari viikkoa – katso riistakameraan tallentuneet huikeat kuvat

LUONTO Valkoisen hirven ruho tarjosi hukalle ruokaa kahdeksi viikoksi.

Valkoisen hirven ruohossa riitti tälle sudelle syötävää kahdeksi viikoksi. Nurmijärven alueella nähdyt hukat ovat toistaiseksi tyytyneet vaeltamaan alueen läpi uutta asuinsijaa etsiessään. Lukijan kuva

Taina Joutsen

Pohjois-Nurmijärvellä tehtiin huhtikuussa erikoinen susihavainto. Liikkeellä ollut yksilö viihtyi parisen viikkoa samalla alueella ja siitä saatiin useita riistakameralla otettuja kuvia.

Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Tommi Nylund vahvistaa, että kyse oli sudesta.

– Selvä susi se oli. Riistakamerakuvien lisäksi saimme siitä myös jälkihavaintoja, Tommi Nylund kertoo.

Nylundin mukaan myös eläkkeelle jäänyt nurmijärveläinen poliisi ja petotuntija Markku Tuominen kävi paikan päällä tarkistamassa jäljet. Ravintoa susi sai aiemmin talvella metsään kuolleen valkoisen hirven ruhosta.

– Yleensä nämä keväällä liikkuvat sudet ovat nuoria yksilöitä, jotka etsivät omaa reviiriä. Tämä viihtyi pidempään, koska sille oli ruokaa tarjolla, Nylund sanoo.

Viimeinen havainto sudesta on tehty Herustenjärvellä joitakin viikkoja sitten.

Riistapäällikkö Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta kertoo, että suurpetojärjestelmä Tassusta löytyy 13. huhtikuulta havainto, jonka mukaan Nurmijärven läheisyydessä Hyvinkään puolella on nähty kiikareilla kaksi yhdessä liikkuvaa sutta.

Tassuun tulevat tiedot ovat peräisin riistanhoitoyhdistysten vapaaehtoisilta petoyhteyshenkilöiltä ja ne todetaan oikeiksi ennen suurpetojärjestelmään tallentamista.

Eronen ei lähde arvioimaan, minkä verran susia koko Uudenmaan alueella tai keskisellä Uudellamaalla tällä hetkellä on.

– Kysymys on tähän vuodenaikaan vaikea, sillä suuri osa susista hakee nyt elinpiiriään ja on joko lähtenyt tai lähtemässä synnyinseuduiltaan. Siksi sellaisillakin alueilla, joilla susia ei muuten ole ollut, voidaan nyt tehdä susihavaintoja, hän kertoo.

Luonnonvarakeskus on parhaillaan tekemässä susien kanta-arviota, jonka odotetaan valmistuvan kesäkuussa. Sen valmistuttua tietoa on nykyistä enemmän.

– Nurmijärvellä ja lähialueilla tehdään vuosittain susihavaintoja. Sudet selvästikin liikkuvat alueen läpi etsiessään uutta asuinpaikkaa. Jatkossa susiaktiviteetti Keski-Uudenmaan alueella riippuu siitä, asettuuko susia alueelle pysyvästi. Pentueita siellä ei ole vielä syntynyt.

Nurmijärveä lähinnä olevat susireviirit ovat Rengon seudulla ja Raaseporin eteläosissa, Inkoossa sekä läntisessä Siuntiossa oleva reviiri, jossa syntyi viime kesänä susipentue. Matkaa molemmille reviireille on noin 40 kilometriä.

Riistakamera kuvasi tämän kuvan 4. huhtikuuta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoo susikolari: Näin tapahtumat etenivät – autoilijaa ei epäillä rikoksesta 15.2.2018 8:57

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut