Lyhytkasvuisuus ei ole äitiyden este – 110-senttisellä Milla Lassilalla on kaksi pientä lasta: "Vain nostelu on vaikeaa"

Äitienpäivän kunniaksi Rosan ja Ronin äiti toivoo, että maailmassa olisi vähemmän ennakkoluuloja.

Meillä halitaan paljon ja osoitetaan sillä tavoin läheisyyttä ja välittämistä Rosalle ja Ronille, kertoo Milla Lassila hänen ja Artun kasvatusmetodeista. Ari Peltonen

Silja Kononen

Milla Lassila oli tyttärensä kanssa puistossa. Rosa löysi leikkikaverin ja esitteli iloisena, että "tuolla on minun pieni äitini." Eskaria käyvä tytär on nyt 10 senttiä äitiään pidempi. Rosasta voi tulla pitkä. Äidistä sen sijaan ei tule.

Lassilalla on synnynnäinen sairaus, jonka vuoksi pituuskasvu tyssäsi 110 senttimetriin. Rosalle ja pian 3-vuotiaalle Ronille äidin pienuus on luonnollista. Usein myös muut lapset suhtautuvat mutkattomasti Lassilan kokoon, toki osa ihmettelee sitä ääneen.

Valitettavan monille aikuisille Lassilan pienuus ja etenkin äitiys on hämmästelyn aihe. Hänelle ei esimerkiksi uskalleta puhua. Kerran eräs äiti sanoi lapselleen, että "lähdetään pois".

– Näin se on, vaikka eletään jo vuotta 2018, Lassila päivittelee.

Riihimäellä pieneen perheenäitiin on jo totuttu. Muualla Milla ja hänen 180-senttinen miehensä Arttu saavat yhä katseita ja kommentteja, joista he pyrkivät olemaan välittämättä, mutta jotka eivät aina tunnu mukavilta.

– Sen jälkeen, kun aloin kertoa blogissa elämästämme, tilanne muuttui. Ihmiset tunnistavat ja moikkailevat, ja se on mukavaa.

Bloggauksen aloitettuaan Lassila on ollut myös televisiossa keskustelemassa. Hän haluaisi kitkeä ennakkoluulot. Hän on kertonut, kuinka he olivat Artun kanssa jo lapsena leikkikavereita ja löysivät seitsemän vuotta sitten taas toisensa. Hän on myös kuvaillut, miten arki sujuu.

– Olen todella kekseliäs ja olen pärjännyt hyvin lasten kanssa. Vain nostelu on minulle vaikeaa.

Kun lapset olivat vauvoja, pyllynpesu hoitui suihkun lattialla. Kun Rosan tukkaa harjataan, lapsi istuu lattialla. Jakkarat ovat monessa apuna.

Koska äidin voimat eivät riitä nostamaan keinuun, Lassila pitää istuinta paikoillaan, jolloin lapsen on helpompi itse kiivetä.

Entä miten puistossa moukkamaisesti käyttäytynyt äiti olisi voinut toimia fiksummin?

– Hän olisi voinut sanoa lapselle, että maailmassa on erilaisia ihmisiä. Osa on isoja, osa pieniä, mutta kaikki samanlaisia.

Milla Lassila

27 vuotta. Syntynyt ja asuu Riihimäellä.

Perhe: Puoliso Arttu Lassila, Rosa, 5, Roni, 2. Neljä lemmikkimarsua.

Pienen äidin elämää -blogin pitäjä. Blogi on ollut tauolla lapsiperhekiireiden vuoksi. Instagramia ja Snapchattia Lassila yhä päivittää ja on aktiivinen keskustelija Facebookin lyhytkasvuisten ryhmässä.

Koulutukseltaan merkonomi, haaveilee asiakaspalvelutyöstä esimerkiksi lemmikkieläin- tai sisustuskaupan myyjänä.

Ihmettelee vammaisasioiden byrokratiaa: "Minun pitää lähettää Kelalle vuosittain lääkärintodistus, että olen edelleen lyhytkasvuinen."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.