Antti Rinteen vappulupaus 1 400 euron eläkeläisille nosti puolueiden niskakarvat – "Aprillipäivä meni jo!"

Antti Rinne Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Eilen pitämässään vappupuheessa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne suuntasi katseensa jo tuleviin vaaleihin ja lupasi poistaa aktiivimallin raipan eli 5 prosentin perusteettoman työttömyysturvan leikkauksen.

Hän myös lupasi kaikille alle 1 400 euron eläkettä saaville 100 euroa lisää nettoeläkettä. Rinteen mukaan tämä on tarkoitus suorittaa useamman vuoden ohjelman turvin.

Rinteen satasen arvoiseen vaalilupaukseen ovat tänään tarttuneet etenkin kokoomus ja kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä suomii demareiden lupauksia blogissaan kovin sanoin.

– Rinne on keksinyt uuden tavan luvata jopa vaalikausien ylitse. Viime vuonna mediaanieläke oli 1 434 euroa kuussa mikä meinaa, että Antti Rinne lupasi puolelle eläkeläisistä sadan euron korotuksen. Eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa, joten miljardi siihenkin menee, Maanselkä korostaa.

– Rinne sanoi, että ”ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää.” Tähähäh? Juurihan Rinne lupasi 100 euroa kaikille alle 1 400 euroa tienaaville eläkeläisille. Eikö se ollutkaan "lopullinen esitys"? Mitä vappupelleilyä tällainen oikein on? Aprillipäivä 1.4. meni jo.

Maanselän laskelmien mukaan Rinteen lupaus toisi tullessaan peräti 900 miljoonan euron lisälaskun vuodessa.

– Joko veroja tai eläkemaksuja nostamalla tämä pitää kattaa. Kyllä ensin pitää tehdä laskuharjoituksia edes karkealla tasolla, ja sitten luvata. Demareiden vaalilupausten hintalappu alkaa lähestyä 10 miljardia ”pitkällä aikavälillä” ja ne lupaukset ovat tehty ennen "vaikuttavuusarviointeja”, Maanselkä kritisoi.

– Rinne lupaa veronmaksajien rahoja jo ennen edes karkeita laskuharjoituksia. Voiko uskoa, että tällainen mies on joskus ollut Suomen valtionvarainministeri? Näillä puheilla eläke-expertti Kimmo Kiljusesta pitäisi tehdä SDP:n puheenjohtaja.

– Lisää rahaa, lisää rahaa! Sdp jakaa taas kakkua, senhän he osaavat. Tämän hallituksen kaudella talous kasvaa, työllisyys vahvistuu. Taloudesta huolehdittava vastuullisesti nyt, kun työikäiset ikäluokat pienenevät. Vastuutonta lupailla kaikkea kaikille, murjaisi Grahn-Laasonen.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos arvioi blogissaan, että Rinne pääministerinä on tuhon tie sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle.

– Rinteen esityksessä heidän eläkettä tulisi nostaa 1 200 eurolla vuodessa. Karkealla matematiikalla pelkkä eläke-ehdotus tarkoittaisi satojen miljoonien eurojen lisämenoja julkiselle taloudelle, muista esityksistä puhumattakaan, Vuornos korosti.

Rinne näytti Vuornoksen mielestä jo vuotta ennen vaaleja todellisen karvansa.

– Kun suu aukeaa, saattaa sivulauseessa tulla menolisäysesityksiä sadoilla miljoonilla euroilla. Valtiontalous on vihdoin usean kituliaan vuoden jälkeen saatu lähes tasapainoon, mutta puskurit tulevien talouden myrskyjen varalle on syöty. Aikanaan sosiaalidemokraatit olivat vastuullinen tulevaisuutta rakentava voima. Nyt sama porukka on vastuuton menneisyyteen kurkottava voima.

Vuornos osoittaa sanansa nuorille suomalaisille.

– Maksat valtion velkaantumisen korkokustannukset, ennätyskorkeat eläkemaksut, ikäsidonnaisten menojen kasvun sekä Antti Rinteen henkilökohtaisen eläkepommin. Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti Sdp:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää, päättää Vuornos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.