Silmät ja kurkku kutisevat, nenä vuotaa – Tavallista pahempi siitepölykausi on alkanut

Koivun siitepöly aiheuttaa monille oireita. Anneli Tuominen-Halomo

Klaus Nurmi

Kevään allergiakausi on alkanut siitä on tulossa tavallista pahempi.

Yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyjen aiheuttamista allergiaoireista vuosittain. Tämän vuoden osalta allergiakausi on jo alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa, ja on aluillaan myös Pohjois-Suomessa.

–Lepän siitepölyä esiintyy tällä hetkellä koko Etelä- ja Keski-Suomessa. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivun kukinta voi olla tavanomaista runsaampaa ensi kesänä, ja se voi aiheuttaa osalle allergiapotilaista normaalia enemmän oireita, LähiTapiolan TerveysHelppi -etälääkäripalvelun lääkäri Henri Terho kertoo tilanteesta.

Siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat yleisiä. Oireina esiintyy Terhon mukaan tyypillisesti nuhaa, aivastelua sekä kurkun, korvien ja silmien kutinaa. Tavallisimpia oireiden aiheuttajia ovat koivu, pujo ja heinät.

–Näin keväisin siitepölyn ohella samantapaisia oireita voi aiheuttaa ja jo olemassa olevia oireita pahentaa katupöly. Tämä yhdistelmä voi aiheuttaa esimerkiksi osalle astmaatikoista taudin vaikeutumisen.

Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo ennen allergiaoireiden ilmaantumista, jos oireet ovat aiemmin olleet vaikeita. Monet näin Terhon mukaan tekevätkin.

–Tämä on järkevää, jos haluaa välttää pahimmat allergiaoireet. Allergian toteamiseen riittävät yleensä tyypilliset oireet siitepölyaikana, eikä erityisiä tutkimuksia tarvita.

Hänen mukaansa lääkärin puheille kannattaa mennä, jos oireet eivät pysy normaalein allergialääkkein hallinnassa. Joskus allergia voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin flunssa, kuten nuhaa ja silmien punoitusta.

–Allergiaoireisiin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi kuume, joka on tyypillisesti merkki virusinfektiosta, Terho toteaa.

Suun kautta otettava antihistamiini toimii tehokkaasti nenän ja silmien oireisiin, kuten vuotamiseen, kutinaan, aivasteluun ja tukkoisuuteen.

Samoihin vaivoihin toimivat hyvin myös nenään annosteltavat allergiasumutteet.

Allergiaoireisiin tarkoitetut silmätipat ovat tehokkaita silmien oireisiin kuten kutinaan ja punoitukseen. Osan allergialääkkeistä saa apteekista ilman reseptiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.