Tasan ei käy elämän lahjat! Suomalainen mies kuolee keskimäärin vuonna 2097 – nainen vasta 2100-luvulla

Kuva ei liity tapaukseen. –  Anton Soinne / Arkisto

Jari Pietiläinen

Tänä vuonna syntyvän suomalaisen poikavauvan voi odottaa kuolevan keskimäärin alkuvuodesta 2097. Vastasyntyneiden poikien elinajanodote on 78,7 vuotta, mutta tyttöjen jo 84,2 vuotta.

Molempien sukupuolten elinajanodotteet ovat kuluvan vuoden mittaan kasvaneet muutamalla kuukaudella.

Vastasyntyneen elinajanodote kertoo kuinka monta vuotta nollavuotias eläisi, jos kuolleisuus pysyisi nykyisellä tasollaan.

Imeväiskuolleita eli alle vuoden ikäisenä kuolleita lapsia oli viime vuonna Suomessa satakunta, mikä on samalla tasolla kuin kahtena edellisenä vuonna.

Imeväiskuolleiden määrä tuhatta elävänä syntynyttä lasta kohden vuonna 2017 oli tasan kaksi promillea kaikista syntyneistä. Tämä oli 0,1 promilleyksikköä korkeampi verrattuna edellisvuoteen.

Vaikka imeväiskuolleiden määrä pysyi lähes samana, on imeväiskuolleisuus hieman noussut kahteen edellisvuoteen verrattuna. Tämä taas johtuu syntyneiden määrän vähenemisestä.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa kuoli lähes 54 000 henkeä, mikä on parisensataa vainajaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Miehet kuolivat viime vuonna keskimäärin noin seitsemän vuotta nuorempina kuin naiset, kun 20 vuotta sitten vastaava keskimääräisten kuolinikien erotus oli peräti runsaat 13 vuotta.

Vastasyntyneiden elinajanodote oli vuonna 2017 pojilla 78,7 vuotta ja tytöillä 84,2 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.