Täällä ei teollisia tuotteita nähdä – vanhat käsityöt näyttäytyvät Rajamäen kylätalolla

Raili Honkanen esittelee liinavaatekaappinsa aarteita. Yllään hänellä on omatekoinen asu. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Kun Raili Honkanen oli 7-vuotias pikkutyttö, hän kuvioi pellavaisen pöytäliinan napinläpipistoja käyttämällä. Elettiin vuotta 1940, ja Railin äiti oli sitä mieltä, että tyttöjen täytyy oppia käsitöitä.

Liina on yhä tallessa Honkasen liinavaatekaapissa. Samaan kaappiin on myöhemmin kertynyt kymmenittäin muitakin hänen tekemiään käsitöitä.

Malli käsitöiden tekemisestä tuli lapsuudenkodista, mutta lisäoppia Honkanen sai kouluttautuessaan 4H-neuvojaksi ja opiskellessaan emäntäkoulussa ja maatalousopistossa. Vaikka kankaankudonta- ja kirjontatyöt ovat jääneet, Honkanen ompelee edelleen sekä omat että tyttärensä vaatteet.

Raili Honkasen vanhat kauniit liinat ovat nähtävillä ensi viikolla Rajamäen kylätalolla avautuvassa vanhojen käsitöiden näyttelyssä. Paitsi omia käsitöitään Honkanen tuo näytille myös äitinsä taidonnäytteitä. 23. huhtikuuta käynnistyvässä näyttelyssä on nähtävillä myös muiden Rajamäen kylätalon kävijöiden ja heidän läheistensä tekemiä käsitöitä. Näyttelyn ideakin on kylätalolaisten keksimä.

– Keskustelimme täällä siitä, millaista toimintaa kävijät haluavat. He halusivat järjestää käsityönäyttelyn, jossa on esillä nimenomaan vanhoja käsitöitä, kylätalon vetäjä Tuija Tuominen-Peltola kertoo.

Luvassa on siis näyttely, jossa esitellään vanhoja tai vanhalla idealla valmistettuja käsitöitä, joilla on jokin tarina. Teollisesti tuotettuja esineitä näyttelyssä ei nähdä.

Rajamäen kylätalo avasi ovensa 28. helmikuuta. Toimintaa talossa pyörittää Rajamäen Kyläyhdistys.

Vakinaisia kävijöitä kylätalossa on Tuija Tuominen-Peltolan mukaan kymmenkunta. Yhteislaulupäivinä väkimäärä kasvaa pariinkymmeneen.

Yhteislaulun lisäksi kylätalolla on viikoittain vuorolukua. Siellä järjestetään myös erilaisia teemapäiviä.

Vanhojen käsitöiden näyttely Rajamäen kylätalolla osoitteessa Terveystie 1, 23.–27. huhtikuuta me, ke, to ja pe klo 10–13 ja ti klo 10–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.