Nurmijärveläisellä on oma tarina kerrottavana orvosta Elias-karhusta – tassutteli vapaana ja tapasi ehkä Norjan kuninkaan

Perimätiedon mukaan suojeluskuntain ylipäällikkö Malmberg sai pennun lahjaksi – nurmijärveläinen Reino Laakso epäilee tarinan muuttuneen matkan varrella.

Nurmijärveläisellä Reino Laaksolla on perimätiedosta poikkeava käsitys siitä, miten Elias-karhu saapui päällystökoululle Tuusulaan. anton.soinne@media.fi

Riitta Suomalainen

Elias-karhu hauskuutti Korkeasaaren eläintarhan vieraita 1930-luvulla. Siten ennen se ehätti tassutella vapaana Suojeluskuntain päällystökoululla Tuusulassa.

Perimätiedon mukaan suojeluskuntain ylipäällikkö Lauri Malmberg sai Eliakseksi nimetyn orvon karhunpennun lahjaksi keväällä 1928 Loimolan suojeluskunnalta Laatokan Karjalasta.

– Ei taida pitää paikkaansa, nurmijärveläinen Reino Laakso hymähtää.

Hän kuuli pikkupoikana isältään toisenlaisen tarinan.

– Isän kertoman mukaan hän sekä kaksi muuta kaveria löysivät pennun ja salakuljettivat sen päällystökoululle, jossa koulun emännät ruokkivat sitä.

Kovin pitkään salaisuus ei säilynyt, sillä utelias pentu laajensi pian reviiriään ja tassutteli vapaana päällystökoulun pihapiirissä tuttuja ihmisiä seuraillen.

Reino Laakson isä Otto työskenteli suojeluskuntain päällystökoululla Tuusulassa vuosina 1924-1930.

– Autonkuljettajana ja asentajana, Laakso tarkentaa.

Laaksojen perhealbumissa on valokuvia paitsi nuoresta Otosta myös pikkuisesta karhunpennusta samoin kuin Norjan kuningas Haakon VII:stä, joka vieraili päällystökoululla kesäkuussa 1928 eli pian sen jälkeen, kun Elias oli koululle tuotu.

Kesän aikana Elias kasvoi. Kun päällystökoulun naiset alkoivat pelätä sitä, karhu siirrettiin Hyrylän varuskuntaan ja edelleen Korkeasaareen, minne sen kerrotaan saapuneen syyskuussa 1928.

– Silläkin reissullla isä kertoi olleensa mukana, Reino Laakso sanoo.

Eliaksen saapumisesta Korkeasaareen oli mennyt yli kaksi vuotta, kun Otto Laakso sai paikan autonkuljettajana Keravan Panimolta. Naimisiin hän meni vuonna 1932. Perheeseen syntyi viisi lasta, joista Reino-poika vuonna 1937.

– Asuttiin Panimon yläkerrassa. Isä ajoi olutlastissa Panimon kuorma-autoa pitkin poikin Etelä-Suomea.

Reino Laakso epäilee, että vuosikymmen ehti vaihtua ennen kuin hän pääsi ensimmäisen kerran Korkeasaareen ja näki karhun, josta isä oli puhunut.

– Se asui Karhulinnassa, jonka edessä olevassa kiviaidassa oli metallilaatta ja laatassa karhun nimi. Ei se nyt ihan ikimuistoinen hetki ollut. Eläintarhassa oli muitakin pikkupoikaa kiinnostavia eläimiä.

Sen Reino Laakso muistaa, että Eliaksella oli seuranaan toinen karhu. Muistikuva pitänee paikkansa, sillä Eliaksesta ja sen viisi vuotta nuoremmasta asuinkumppani Maijasta on olemassa kuva, jossa ne nojailevat kylki kyljessä Karhulinnan kaltereihin. Vaikka kuva on otettu syksyllä 1931, karhupariskunta eleli kaiketi yhdessä vielä kymmenkunta vuotta myöhemmin.

Ruskeakarhut elävät 30-vuotiaiksi, tarhaoloissa jopa kymmenenkin vuotta pidempään.

– Tuskin kuitenkaan siihen aikaan, Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen epäilee. Eläinten olosuhteet ja hoito olivat tuolloin paljon vaatimattomampia kuin nykyään.

Tietoa Eliaksen elinajasta ei Korkeasaaressa ole – ei enää, sillä 1990-luvulla eräs eläintarhan työntekijöistä nakkasi vanhat eläinkortistot roskiin.

– Todella harmi. Eläimistä kysellään ja etenkin karhuista tulee paljon tiedusteluja, Lehmonen kertoo.

Laaksollakaan ei ole muistikuvaa siitä, milloin Elias kuoli.

– Kyllähän sekin päivä tietysti tuli, ettei Eliasta enää ollut sillä jokakesäisellä Korkeasaaren käynnillä – ja jos en ihan väärin muista, sen kuolemasta kirjoitettiin Helsingin Sanomissa, Laakso juttelee. Jos häntä jokin harmittaa, niin se, ettei tullut pikkupoikana kyselleeksi karhusta tarkemmin.

Olipa Eliaksen kuolinvuosi mikä tahansa, varmaa on, ettei Otto Laakso ollut enää Keravan Panimolla töissä, sillä jo vuonna 1938 hän oli siirtynyt Tie- ja vesirakennushallituksen palvelukseen, josta jäi eläkkeelle 1968.

Eikä pudonnut omenakaan kovin kauas puusta, sillä autot veivät myös pojan. Hän perusti Kuljetusliike Reino Laakso Oy:n, joka on yhä olemassa.

– Pojat hoitavat, eläkkeelle jäänyt isä-Laakso sanoo.

Korkeasaari täyttää ensi vuonna 130 vuotta

Vuonna 1889 perustettu Korkeasaari on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Se viettää ensi vuonna perustamisensa 130-vuotistaivalta.

Ensimmäiset ruskeakarhut saapuivat saareen jo vuonna 1888 eli vuotta ennen eläintarhan virallista perustamista.

Eläintarhan alkutaipaleen karhuista muistuttavat yli satavuotiaat, 1900-luvun alussa rakennetut Karhulinnat, jotka ovat arkkitehtuuriltaan hienoja, mutta eläintiloina nykymittapuun mukaan kelvottomia.

Nykyisessä Karhulinnassa asuu kaksi karhua, vuonna 2001 Ähtärissä syntynyt emo sekä sen vuonna 2006 syntynyt tyttöpentu. Karhut nukkuvat talviunta sisätiloissa omissa pesäkopeissaan marraskuulta maaliskuun alkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.