Joka kolmas vanhempi käyttää kuritusväkivaltaa – koululuokasta 1–2 lasta on joutunut kotona pahoinpidellyksi

Kuvituskuva Arkisto

toimitus

Lapsia kuritetaan henkisesti ja fyysisesti Suomessa edelleen. Joka neljäs THL:n Kouluterveyskyselyyn 2017 osallistuneista 8.–9.-luokkalaisista kertoi vanhempiensa tehneen heille henkistä väkivaltaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi puhumattomuutta, haukkumista, esineiden heittämistä tai lyömisellä tai piiskaamisella uhkaamista.

Vanhempien lapseen kohdistama fyysinen väkivalta on harvinaisempaa, mutta ei tavatonta. Kouluterveyskyselyyn vastanneista peruskoulun 4.–5. luokan oppilaista viisi prosenttia vastasi vanhemman lyöneen, ravistelleen, tönineen, tukistaneen tai potkaisseen. Se tarkoittaa 1–2 lasta koululuokkaa kohden.

Tutkimustulosten mukaan suomalaisista vanhemmista kolmasosa käyttää jotain kuritusväkivallan muotoa lastenkasvatuksessa. Näin todetaan perjantaina julkaistavassa Kansallisessa lasten ja nuorten turvallisuuden edistämisen ohjelman tavoite- ja toimenpidesuunnitelmassa, jossa on julkaistu uudet tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2018−2025.

THL:n koordinoimassa ohjelmassa keskitytään nyt tapaturmien ja itsemurhien ehkäisyn lisäksi myös kasvatuksellisessa tarkoituksessa käytetyn kuritusväkivallan vähentämiseen.

–Lapsuuden väkivallan kokemuksilla on löydetty yhteys myöhempään terveyskäyttäytymiseen kuten tupakointiin, päihteiden käyttöön ja riskien ottoon, jopa pitkäaikaissairauksien riskiin aikuisuudessa. Siksi on tärkeää, että neuvolassa ja muissa lapsiperhepalveluissa tuetaan perheitä vanhemmuudessa ja puututaan varhain myös kuritusväkivaltaan, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti

Pysähdyttäviä lukuja lasten ja nuorten tapaturmista ja itsemurhista

Jos alle 25-vuotias nuori aikuinen, teini tai lapsi kuolee Suomessa, sen syy on yleisimmin juuri tapaturma tai itsemurha.

Tapaturmiin kuolee keskimäärin 107 lasta tai nuorta joka vuosi. Tapaturmaisista kuolemista suurin osa (82 prosenttia) tapahtuu 15–24-vuotiaille. Tapaturman takia sairaalahoitoon joutuu keskimäärin 38 lasta päivässä (13800 vuodessa).

Itsemurhaan päätyy keskimäärin 89 alle 25-vuotiasta vuosittain. Itsemurhayrityksen tai itsetuhoisuuden takia sairaalahoitoon joutuu noin 2 nuorta päivittäin (700 vuodessa).

Poikia ja nuoria miehiä kuolee tapaturmaisesti tai itsemurhan seurauksena selvästi enemmän kuin tyttöjä tai nuoria naisia.

Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten tapaturma- ja väkivaltakuolleisuus on Suomessa yleisempää kuin useimmissa Länsi-Euroopan maissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.