Harkimo erosi kokoomuksesta linjariitojen vuoksi – "Puoluetta johdetaan täysin yksinvaltaisesti"

Harry Harkimo Teemu Vestovuo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kansanedustaja Hjallis Harkimo on hetki sitten ilmoittanut eronneensa kokoomuksen jäsenyydestä. Hän jätti eroilmoituksensa iltapäivällä ennen kello 15.45 alkanutta tiedotustilaisuutta.

Harkimo laskieroonsa johtaneisiinsyihinmuun muassa sen, että hän on eri mieltä puolueen johtamistavoista.

– Minulla on eri mielipiteitä ja ajatuksia ja olen kokoomuksen kanssamonessa asiassa eri linjoilla. Siksi on pelkästään reilua, että lähden puolueesta, Harkimo kertoi.

Harkimon mukaan kokoomusta johdetaan tällä hetkellä yksinvaltaisesti, tavalla jota hän ei voi hyväksyä.

Harkimon käytöstä on ihmetelty puolueessa jo pitkään, sillä hän ei esimerkiksi ole osallistunut ryhmäkokouksiin käytännössä lainkaan.

– Minä en tiedä, mitä puolueessa ajatellaan erostani. Ainakaan tänään en ole saanut tekstareita tai sähköposteja yhdeltäkään kokoomuslaiselta kansanedustajasta. Tosin kännykkäni on ollut pois päältä, Harkimo mainitsee.

– Myöskään puoluejohdon ajatuksia en tunne tarkemmin. Esimerkiksi Petteri Orpon kanssa olen keskustellut tänä vuonna kaksi minuuttia. Olin kyllä ryhmäkokouksessa, kun puheenjohtajaa valittiin, mutta se nimi olikin päätetty jo etukäteen, Harkimo paheksuu.

Harkimo korostaa, ettei hän aio lähteä eduskunnassa hyökkäykseen kokoomusta vastaan.

– Aion jatkossakin äänestää hallituksen mukana – lukuunottamatta sote-kysymystä. En ole vielä päättänyt, mitä mieltä olen sotesta. Sen kuitenkin sanon, että sotella ei ole mitään vaikutusta minun eroamiseeni puolueesta.

Harkimo kiistää ryhtyvänsä jatkossakaan vetämään eduskunnassa sote-uudistuksen vastaista ryhmää.

Tulevista suunnitelmistaan Harkimo ei kertonut tiedotustilaisuudessa käytännössä mitään.

– Kerron suunnitelmistani myöhemmin. Esimerkiksi lähdöstäni maakuntavaaleihin ehdokkaaksi en ole tehnyt yhtään mitään päätöksiä.

Torstain tiedotustilaisuuden jälkeen näyttää kuta kuinkin selvältä, että Suomeen ei perusteta ainakaan kokoomuksesta irtautuvaa puoluetta.

Harkimon lähtö voi jäädä yksittäisen kansanedustajan mielenilmaukseksi, joka ei saa laajaa rintamaa taakseen. Huominen ratkaisee tässäkin suhteessa paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.