Nurmijärven tilinpäätös yli viisi miljoonaa ylijäämäinen – menot alittuivat, verotulot ja valtionosuudet ylittyivät

Vs. kunnanjohtaja Outi Mäkelä on tyytyväinen kunnantalouteen. Hänen mukaansa Nurmijärvi on erinomainen kunta elää ja yrittää. Riikka Jokinen

toimitus

Nurmijärven kunnan viime vuoden tilinpäätös on yli viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tulos parani edellisestä vuodesta. Vuosi 2017 oli Nurmijärven kuntataloudessa keskeisen tuloslaskelman näkökulmasta edelleen hyvä vuosi.

– Nurmijärvi on erinomainen kunta elää ja yrittää. Nurmijärvi on positiivinen ilmiö. Kunnan investoinnit pysyvät vuosina 2018–2020 edelleen erittäin korkealla tasolla ja kunta velkaantuu, mutta kunnan talous on edelleen verrattain vahva ja sen mahdollisuudet selviytyä palveluiden järjestämisestä ja muista velvoitteista hyvät, toteaa vs. kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Vuoden 2017 muutetun talousarvion tuloslaskelma oli 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Johdon lokakuun kuukausiraportissa tilikauden ylijäämäksi arvioitiin vielä 2,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2017 tilinpäätöksen tuloslaskelma päätyi lopulta 5,35 miljoonan euron ylijäämään.

Suurimmat ylijäämäiseen tulokseen vaikuttavat tekijät olivat käyttötalouden nettomenojen alittuminen 3,3 miljoonalla eurolla, verotulojen ylittyminen 0,3 miljoonalla eurolla, valtionosuustulojen ylittyminen 0,1 miljoonalla eurolla ja poistojen alittuminen 0,5 miljoonalla eurolla.

Toimintatuottoja kertyi 0,6 miljoonaa euroa muutettua talousarviota enemmän. Maahanmuutosta aiheutuvat korvaukset valtiolta olivat 2,25 miljoonaa euroa talousarviota suuremmat, mutta toisaalta maankäyttösopimuksista aiheutuvia korvauksia kertyi 1,2 miljoonaa euroa talousarviota vähemmän.

Kaiken kaikkiaan maksutuotot jäivät 1,4 miljoonaa euroa talousarviota pienemmiksi. Tuet ja avustukset alittuivat 0,3 miljoonalla eurolla ja muut toimintatuotot ylittyivät 0,3 miljoonalla eurolla. Käyttöomaisuuden myyntivoittoja kirjattiin 3,1 miljoonaa euroa.

Kaikki toimialat alittivat toimintakatteensa (nettomenonsa). Hyvinvointitoimialan nettomenojen alitus oli 1,63 miljoonaa euroa, josta Hus-sopimus-sairaaloiden osuus oli 0,85 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoidon menot alittuivat kaikkiaan 0,94 miljoonaa euroa ja koko terveyspalveluiden tulosalueen 2 miljoonaa euroa.

Sivistystoimiala alitti nettomenonsa myös 1,63 miljoonalla eurolla, josta koulutuspalveluiden osuus oli miljoona ja varhaiskasvatuspalveluiden osuus 0,44 miljoonaa euroa. Ympäristötoimiala alitti nettomenonsa 0,37 miljoonaa euroa. Keskushallinnon toimialan nettomenot alittuivat 0,18 miljoonaa ja elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen 0,19 miljoonaa euroa. Käyttötalouden nettomenot (toimintakate) yhteensä alittivat muutetun talousarvion 3,3 miljoonalla eurolla ja nettomenojen kasvu oli vain 0,36 prosenttia vuodesta 2016.

Verorahoitus yhteensä ylitti muutetun talousarvion 0,4 miljoonalla eurolla. Korkomenot alittuivat hieman ja rahoitustuotot ja –kulut yhteensä ylittivät hieman muutetun talousarvion.

Tilikauden 2017 tulos oli 4,25 miljoonaa euroa talousarviota parempi.

Kunnan kokonaisinvestoinnit olivat noin 40 miljoonaa euroa. Merkittävimmät valmistuneet investointihankkeet olivat Nurmijärven monitoimitalo Monikko, Vaskomäen päiväkodin peruskorjaus ja Rajamäen terveysasema.

Lisäksi kunnan ja Arkadian yhteislyseon yhteinen hanke Arkadia-halli valmistui vuoden vaihteessa. Viirinlaakson kunnallistekninen rakennusurakka saatiin pääosin valmiiksi vuoden 2017 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 3. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 4. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 5. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 6. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 9. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 10. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 11. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 12. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 13. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 14. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?
 15. Mihin lähtisi reissuun kotimaassa? Julkisrahoitteinen verkkosivu Tee se Suomessa antaa satoja vinkkejä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 4. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 5. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 6. Lukiovaihtoehdot eivät kelvanneet tekniselle lautakunnalle –  tarkasteltava edullisempia vaihtoehtoja
 7. 14-vuotias Aatu Kangasniemi heitti moukarilla uuden ikäkausiennätyksen – Nurmijärven Yleisurheilun edustajalle jo 26. ikäkausiennätys
 8. Drone kiertää tallentamassa peltomaisemia Nurmijärvellä – "Emme kuvaa yksityisiä tiloja"
 9. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 10. Sarjahuijari iski taas netin kauppapaikoilla – Nuori mies esiintyi 40 eri nimellä ja huijasi 55 uhrilta rahaa olemattomilla tuotteilla
 11. Edellisestä koronatartunnasta jo kuukausi – Nurmijärvellä tilanne selvästi aiempaa parempi
 12. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 13. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 14. Taksiautoilija varoittaa huijareista – sängystään herätetty autoilija jäi ilman rahoja, poliisi tutkii myös omaisuusrikosta
 15. Rajamäkeläiset juuret omaava JUNE julkaisee live EP:n koronakesän keskellä –  "Musiikki on ainoa oikea asia, mitä minun pitää tehdä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.