Uudenmaan maakuntavaltuusto tyrmää maakunta- ja soteuudistuksen

Kuvituskuva. Arkistokuva

Riikka Jokinen

Uudenmaan maakuntavaltuusto tyrmää hallituksen eduskunnalle antaman lakiesityksen maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta.

Maakuntavaltuuston mukaan esitys ei ole Uudenmaan asukkaiden etujen mukainen eikä se ota huomioon maan suurimman maakunnan ja pääkaupunkiseudun erityispiirteitä.

–Maakuntavaltuutetut kokevat huolta siitä, ettei Uudenmaan asukkaita ole kuultu, vaikka meitä on lähes 1,7 miljoonaa. Valtuuston näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta on tulossa vaikeasti hallittava ja monimutkainen, maakuntavaltuuston helsinkiläinen puheenjohtaja Mari Holopainen (vihr.) sanoo.

Uusimaa tuottaa Suomen bruttokansantuotteesta noin 40 prosenttia. Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa on elinkeinorakenteen, tutkimuksen ja ulkomaisten investointien määrän suhteen erityisen tärkeä koko Suomen kehitykselle.

Kasvavalle Uudellemaalle osoitettaisiin kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, noin miljardi euroa.

Uudenmaan maakuntavaltuusto tämän viikon kokouksessaan selkein lukemin esityksen, jossa vaaditaan, että Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun erityispiirteet ja kyky hoitaa velvoitteensa kunnittain tai yhteistoiminnassa otetaan huomioon sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa.

Rakenteeksi tulisi etsiä yhdessä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa toisenlainen malli kuin nyt käsittelyssä oleva.

Uudenmaan maakuntavaltuusto nimesi myös kokouksessaan maakuntahallituksen uudeksi puheenjohtajaksi espoolaisen Markku Markkulan (kok.) Hän siirtyy puheenjohtajan paikalle Outi Mäkelän siirryttyä Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

Mäkelän tilalle hallituksen jäseneksi nousee Kirsi Lompolo (kok.) Nurmijärveltä, ja hänet nimettiin toiseksi varapuheenjohtajaksi. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Timo Juurikkala (vihr.) Helsingistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.