Nurmijärven naapurissa kajahtaa kesäkuussa – Näin Rockfest on rakentumassa

Rockfestin ympärillä vaikuttaa monen eri alan toimijoita. Toimitusotti selvää, miten festivaaliin ollaan reagoimassa ja missä vaiheessa valmistelut ovat.

Hyvinkään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapäällikkö Outi Raatikaisen mukaan kaupungin järjestämällä festivaalikadulla on neljä pistettä, joissa on muun muassa myyntikojuja. Pisteiden sijainnit näkyvät kartalla. Toni Forssell

Toni Forssell

Nurmijärven naapurikaupunki Hyvinkää merkitään tänä vuonna mukaan suomalaisten suurtapahtumakaupunkien kartalle, kun 6.–9. kesäkuuta Hyvinkään lentokentällä järjestetään Rockfest-musiikkifestivaali. Nelipäiväinen rockin suurtapahtuma rakentuu tiiviissä yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa.

Festivaaliin on aikaa vajaat kolme kuukautta, mutta rattaat pyörivät jo kovaa vauhtia. Toimitus selvitti, mitä festivaalista tällä hetkellä tiedetään ja miten eri toimijat tulevat siihen reagoimaan.

Tapahtumaa järjestävän Weekend Festival Oy:n mukaan festivaalin pääsisäänkäynti tulee olemaan lentokentän Hämeenkadun puoleisessa kulmassa.

Alueelle tulee kolme esiintymislavaa, joista päälava tulee alueen lounaiskulmaan siten, että äänet suuntautuvat poispäin kaupungista. Kahden muun lavan paikat ovat vielä vahvistamatta.

Alueelle tulee myös leirintäalue sekä paikoitusmahdollisuus omille autoille.

Festivaalille tulee yhteensä yli 40 ulkomaista ja kotimaista artistia tai yhtyettä.

–Huhtikuun puolella on luvassa vielä lisää artistijulistuksia, jonka lisäksi julkaisemme yleistä infoa, kuten esimerkiksi festivaalin pohjakartan, kertoo tuotantopäällikkö Vesa Järvelä Weekend Festival Oy:stä.

Kaupunki

Hyvinkään kaupunki aikoo tehdä Hämeenkadusta niin sanotun festivaalikadun, jota pitkin alueelle voi halutessaan kävellä. Tien varrelle tulee neljä pistettä, joista löytyy erilaisia palveluita.

–Näiltä pisteiltä löytyy muun muassa ruokakojuja, vessoja ja roska-astioita, kertoo Hyvinkään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapäällikkö Outi Raatikainen

Pisteet tulevat olemaan Kauppalankadun ja Hämeenkadun risteyksessä, Hämeenkadun koulun viereisellä parkkipaikalla, Hämeenkadun ja Munckinkadun kulmauksessa sekä Kuusipuiston kohdalla.

Hämeenkadulla tulee olemaan festivaalin aikana joitakin rajoituksia normaaliliikenteelle.

Festivaalialueelle liikennöi myös jatkuvat bussikuljetukset. Festivaalibussit lähtevät Donnerin puiston edustalta ja ajavat alueelle Hämeenkatua pitkin.

Festivaalikadun lisäksi Hyvinkään kaupunki järjestää festivaalin aikana kirjastoaukiolla oheistapahtumaa. Aukiolle tulee muun muassa anniskelualue sekä lava paikallisille esiintyjille.

Lavalla on ohjelmaa vain festivaaliviikonloppuna, eli perjantaina ja lauantaina.

–Muutoin alue on toiminnassa koko festivaalien ajan, Raatikainen sanoo.

Kaupungin toiveissa on, että festivaalikadun neljä pistettä roska-astioineen tulisivat hillitsemään suurinta roskausta. Siisteyden suhteen lähestytään lisäksi paikallisia urheiluseuroja, joiden kanssa muodostetaan siivouspartioita.

Hyvinkään kaupungin tekninen lautakunta arvioi, että kaupungin osuus tulee kustantamaan noin 20 000 euroa.

Poliisi

Poliisi on luonnollisesti valmistautunut tapahtumaan yhteistyössä järjestäjän kanssa, ja ollut alusta lähtien mukana sen suunnittelussa. Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi Hyvinkään kaupungin, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sekä VR:n kanssa.

Festivaalin aikana poliisi näkyy katukuvassa sekä jalkautuu satunnaisesti myös festivaalialueelle.

–Partiointia ja partiomääriä lisätään kaupunkialueella etenkin ilta- ja yöaikaan, partioiden määrässä huomioidaan tietysti myös normaalin viikonlopun vaatimat partiomäärät, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jouko Lettojärvi

Jalkautuvat poliisit ovat niin virkapukuisia kuin siviilivarusteisiakin poliiseja.

Viime vuonna Vantaalla järjestetty Rockfest sai yleisöltä kriittistä palautetta poistumisjärjestelyiden takkuamisesta. Kävijämäärä oli runsas ja poliisi joutui ohjaamaan yleisöä muun muassa kapeisiin kulkuväyliin, jotta kaikki festariväki ei olisi ollut samaan aikaan rautatieasemalla.

Tämä voi poliisin näkökulmasta muodostua haasteeksi myös tänäkin vuonna.

–Juniin menevien henkilöiden määrää joudutaan kontrolloimaan sen takia, että jos junan maksimikuormitus ylittyy, se ei lähde liikkeelle ja jotta järjestelmä saadaan ”nollattua”, pitää juna kokonaan tyhjentää, Lettojärvi kertoo.

Poliisi toivookin festivaaliyleisöltä kärsivällisyyttä vielä illan loppuvaiheessakin.

Tapahtuma-alueelle perustetaan turvallisuusviranomaisten johtopaikka, johon pelastuslaitos ja sairaanhoitopiiri keskittää henkilöstöä. Poliisin osalta siellä ovat johtotoiminnolle välttämättömät henkilöt.

–Huvialueen järjestyksen säilyminen on pääsääntöisesti tilaisuuden järjestäjän vastuulla. Poliisi reagoi, jos tilaisuuden järjestäjä tarvitsee tässä viranomaisen apua, Lettojärvi toteaa.

Pelastuslaitos

Myös Pelastuslaitos on ollut mukana festivaalin suunnittelussa alusta lähtien.

–Turvallisuusviranomaisten kanssa on mietitty tarkasti tapahtumanaikaisia toimintoja ja kun tapahtumanjärjestäjän suunnitelmat täsmentyvät vappuun mennessä, niin päästään tekemään lopullisia tarkempia päätöksiä, kertoo Jarno Kivistö Pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos tulee hänen mukaansa näkymään alueella sekä sen välittömässä läheisyydessä.

Kivistön mukaan viime vuonna purkuvaiheeseen toi ongelmia myös festivaalin ahdas tapahtumapaikka. Tämänvuotinen tapahtumapaikka on selkeästi suurempi, joten tilanne näyttää paremmalta.

–Hyvinkäällä purkuvaiheeseen on erityisesti keskitytty ja olemme löytämässä toimivan ratkaisun.

VR

Ennen festivaalia järjestäjät pyrkivät toimittamaan VR:lle tietoa tapahtuman aikatauluista, sekä arvioita tulijoiden määristä eri päivinä ja ajankohtina.

Tietojen perusteella VR suunnittelee, onko esimerkiksi erillisille paluuliikenteen junille tarvetta. Muuten Hyvinkäältä liikennöidään normaalien R- ja T-junien mukaisesti.

Menoliikenteeseen ei VR:n mukaan lisävuoroja mahdu, sillä päärata on iltapäivisin niin täynnä työmatkaliikenteestä.

–Haasteena tällaisissa tapahtumissa on se, että tapahtuman päätyttyä moni haluaa mahdollisimman nopeasti pois tapahtumasta. Tämä tietää yleensä ruuhkia paluuliikenteessä, VR:n mediasuhdejohtaja Mika Heijari kertoo.

Festivaalialue sijaitsee aivan VR:n konepajan vieressä, joten alueen tuntumaan menee myös kiskot. Näitä ei kuitenkaan voida hyödyntää, ainakaan VR:n toimesta.

–VR ei ole suunnitellut sinne matkustajaliikennettä. Rataa ei ole suunniteltu matkustajajunien käyttöön ja sieltä puuttuu laituri, Heijari sanoo.

Outi Raatikaisen muistelee, että alueelle on kulkenut juna joissakin lentokentällä järjestetyissä tapahtumissa, ja festivaalijunamahdollisuutta Rockfestin yhteydessä mietitään uudelleen tulevina vuosina.

Hotellit

Hotelliin halajavilla alkavat vaihtoehdot käymään jo vähiin, mikäli päänsä haluaa painaa tyynyyn Hyvinkään tai Riihimäen keskustassa. Hotelleja täyttää myös samaan aikaan järjestettävät Riihimäen Erämessut.

Esimerkiksi Hotel Sveitsi ja Riihimäen Seurahuone ovat festivaalin ajankohdalta jo käytännössä loppuunmyydyt. Hyvinkään Cumuluksen 106 huoneen kokonaiskapasiteetista tilaa sen sijaan vielä löytyy.

–Noin puolet hotellista on varattu jokaiselle päivälle, joten noin 50 huonetta per päivä on vielä tilaa, kertoo Marika Nieminen Hyvinkään Cumuluksesta.

Riihimäen Scandicista kerrotaan, että he pyrkivät tarjoamaan majoitusta mahdollisuuksien mukaan.

Taksit

Festivaalialueen välittömään läheisyyteen tulee myös taksitolppa. Paikkaa ei ole vielä päätetty, mutta se sovitaan yhdessä taksiliikennöitsijöiden kanssa.

–Asiakkaiden, tilaisuuden järjestäjän sekä taksien kannalta on olennaista, että tapahtumapaikalle pääsee mahdollisimman sujuvasti ja vaivattomasti, kertoo Lähitaksin taksitarkastaja Katri Hakala

Hänen mukaansa ajoittaista ruuhkaa saattaa syntyä, sillä ruuhkaa esiintyy aina, kun suuri määrä ihmisiä lähtee samanaikaisesti festivaalin päättyessä.

Hakalan mukaan festivaalialueelle ei pääsääntöisesti oteta tilauksia, joissa asiakas saa yksilöllisen tilausnumeron, vaan taksit odottavat asiakkaita taksitolpalla.

–Esteettömän auton asiakkaat huomioidaan erikseen eli heille laitetaan festivaalialueelle tilaus paikkaan, jonka tapahtumajärjestäjä on invatakseille noutopaikaksi osoittanut, Hakala toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 6. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 7. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 8. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 9. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 10. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 11. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 15. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 4. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 7. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 11. Mielipide: Rajakaaren säilyttämistä harkittava
 12. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 13. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 14. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 15. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.