Klaukkalan ohikulkutiestä uusi valitus hallinto-oikeuteen – tästä on kyse

PÄÄTÖSViime viikolla oikeus hylkäsi asemakaavaan liittyvän valituksen. Vireillä on kuitenkin kokonaan uusi valitus Liikenneviraston päätöksestä.

Liikenneviraston hyväksymästä Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelmasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Havainnekuva

Riikka Jokinen

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Klaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen.

Valituksessa on kyse Kirkkotien pohjoisosan asemakaavan muutoksesta, jonka Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi maaliskuussa 2017.

Asiasta valitti oikeuteen perttulalainen maanomistaja, joka omistaa ohikulkutien alueelta ison maa-alueen. Hän vaati asemakaavapäätöksen kumoamista ja asian uudelleen valmistelua. Vaatimus ei kuitenkaan mennyt läpi.

Sama maanomistaja on myös tehnyt kokonaan uuden valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Tammikuulle 2018 päivätty valitus koskee Liikenneviraston joulukuussa 2017 hyväksymää Klaukkalan ohikulkutien tiesuunnitelmaa.

Nyt maanomistaja vaatii oikeutta kumoamaan Liikenneviraston päätöksen. Hän perustelee valitustaan sillä, että tiesuunnitelman hyväksyminen on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa.

–Tiesuunnitelma voidaan hyväksyä vastoin voimassa olevaa asemakaavaa, jos kyse on vaikutuksiltaan vähäisestä poikkeuksesta ja kunta ja ne kiinteistön omistajat, joihin poikkeus välittömästi vaikuttaa, sitä puoltavat.

–Tiehen liittyvä asemakaava ei ole lainvoimainen eikä Liikennevirasto myöskään ole kysynyt minulta kiinteistönomistajana, puollankotiesuunnitelman hyväksymistä, hän kirjoittaa valituskirjelmässään.

Maanomistajan viittaama asemakaava on juuri Kirkkotien pohjoisosan asemakaava. Se ei ole lainvoimainen oikeuskäsittelyn takia.

Maanomistaja myös vaatii tiesuunnitelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi rakenteeltaan ”kevennetyksi” versioksi sekä ”puutteellisilta osin täydennettäväksi”.

Hän perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että hänen mielestään Klaukkalantien ruuhkautumisen syynä ei ole läpiajoliikenne toisin kuin on perusteltu. Lisäksi ohikulkutielle siirtyväksi oletetun liikenteen määrä on hänestä yliarvioitu.

Liikenneviraston suunnittelupäällikkö Elisa Sanasvuori kertoo, että hallinto-oikeus on pyytänyt Liikenneviraston vastinetta valitukseen 29. maaliskuuta mennessä.

Koska vastineen laatiminen on alkutekijöissään, ei Sanasvuori kommentoi sen sisältöä tässä vaiheessa.

Liikenneviraston projektipäällikkö Antti Koski puolestaan selventää, ettei valitus tiesuunnitelmasta välttämättä viivästytä ohikulkutien rakentamisen aloitusta.

–Tiesuunnitelman hyväksymispäätös on täytäntöön pantavissa valituksesta huolimatta, ellei valitusta käsittelevä viranomainen, eli Helsingin hallinto-oikeus, toisin määrää, hän sanoo.

Käytännössä hallinto-oikeus voi määrätä tiesuunnitelman hyväksymispäätökselle toimeenpanokiellon, jos katsoo sen asian käsittelyn kannalta tarpeelliseksi. Tätä vaatii myös valituksen tehnyt maanomistaja.

Maanomistajalla on myös mahdollista hakea hallinto-oikeuden Kirkkotien pohjoisosan asemakaavaa koskevalle päätökselle valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Korkein oikeus kuitenkin erikseen päättää, myöntääkö se valitusluvan.

Liikenneviraston Antti Kosken mukaan valituslupa viivästyttäisi ohikulkutien rakentamista ainakin noin vuodella.

Mikäli taas asemakaava saataisiin lainvoimaiseksi jo keväällä, ohikulkutien urakka kilpailutetaan ehkä jo tänä vuonna.

Lue myös: Näin oikeus perusteleeKlaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen hylkäämistä

Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Korkein hallinto-oikeus päättää erikseen, myöntäkö se valitusluvan vai ei.

Hallintolainkäyttölain mukaan valituslupa on myönnettävä, jos:

1) Lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhteneväisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi;

2) Asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai

3) Valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksisaantipäivästä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Juuri nyt: Hallinto-oikeus hylkäsi Klaukkalan ohikulkutiehen liittyvän valituksen 9.3.2018 9:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut