Palvelut: Kunnan palveluverkkotyössä ratkotaan ensin lukion kohtalo sekä Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus. Sen jälkeen päätetään muusta.
Nurmijärven kunnan palveluverkkotyössä tullaan ensimmäisenä päättämään Nurmijärven lukion tulevaisuus ja sen ohella Rajamäen koulukampuksen kohtalo.
Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo kunnan puitesopimuskumppani Arkkitehtitoimisto Harris-Kijsik Oy:n luovan parhaillaan hankesuunnitelmia lukion eri vaihtoehdoista. Vaihtoehtoja on kolme: Yksi vaihtoehto on järjestää lukio-opetus kahdessa toimipisteessä, yksi vaihtoehto keskittää lukio Kirkonkylään ja yksi vaihtoehto keskittää lukio Rajamäelle. Hankesuunnitelmassa on laskettu myös eri vaihtoehtojen kustannukset.
Kunnan aiemmissa lukiosuunnitelmissa ei ole kartoitettu vaihtoehtoa keskittää kunnallinen lukio Rajamäelle, mutta Lehtosen mukaan päättäjille haluttiin tuoda nyt mahdollisimman monta vaihtoehtoa tarkasteltavaksi.
– On hyvä, että päättäjillä on faktatietoa eri vaihtoehdoista, jotta he pystyvät arvioimaan kokonaisvaikutuksia ja kustannusvaikutuksia tehdessään päätöksiä.
Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan Rajamäki-vaihtoehdon mukaan tuloon ov vaikuttanut myös Rajamäen koulurakennusten kunto.
– Tilanne on muuttunut aiemmista vuosista, kun on käynyt ilmi, että nykyisistä Rajakaaren lukiotiloista joudutaan luopumaan.
Onko sitten mahdollista, että kunta ei järjestäisi lukio-opetusta tulevaisuudessa lainkaan Nurmijärvellä, koska se ei ole kunnan lakisääteinen velvollisuus? Hirvosen mukaan tämä on periaatteessa mahdollista, mutta hän ei usko siihen päädyttävän, sillä se voisi lisätä jatko-opintovaiheessa koulupudokkaiden määrää.
Lehtonen kertoo, että Rajakaaren ja viereisen Seitsemän veljeksen koulun sisäilmaongelmat ovat syynä myös siihen, miksi palveluverkkosuunnitelma etenee lukiokysymyksen ohella Rajamäen koulukampuspäätöksellä.
Rajamäen koulutuspalvelut ovat Lehtosen mukaan nyt kriittisin kohta palveluverkossa ratkottavaksi, koska niin SVK kuin Rajakaari on todettu niin huonokuntoisiksi, että ne on perusteltua purkaa ja korvata uudisrakentamisella. Rakennusten korjauskustannus olisi likimain saman suuruinen uudisrakentamisen kustannusten kanssa.
Myös Klaukkalassa Urheilupuiston koulussa on kamppailtu sisäilmahaasteiden kanssa, mutta Lehtosen mukaan Urheilupuiston tilanne ei ole yhtä kriittinen kuin Rajamäellä, jossa opetus on jouduttu siirtämään pois Rajakaaresta ja Seitsemän veljeksen koulun 1960-luvulla rakennetusta tilasta.
Tiina Hirvosen mukaan Rajamäen koulukampuspäätöksen yhteydessä on tarkoitus ottaa kantaa myös kunnan kolmanneksi suurimman taajaman kirjastoon, nuorisotiloihin ja liikuntatiloihin.
– Päiväkotia kampukselle ei näillä näkymin saada mahtumaan, sillä se vaatisi niin paljon pihatilaa, Hirvonen sanoo.
Tarkoitus on, että sivistyspuolen työntekijät ja koululaiset pääsevät vaikuttamaan näihin päätöksiin toukokuussa, ja kesäkuussa on lautakunnat, nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto voivat antaa lausuntonsa asiasta. Kuntalaisille järjestetään asiasta kuntalaisinfo kesäkuussa sekä verkkokysely kesä-heinäkuussa.
– Lukioratkaisu on tarkoitus viedä elokuussa päätöksentekoon, jotta pääsemme työstämään muuta palveluverkkosuunnitelmaa sen jälkeen. Tarkoitus on, että koko palveluverkosta saadaan päätös lokakuun valtuustossa ennen ensi vuoden talousarviokäsittelyä.
Lehtonen, Hirvonen, kunnanjohtaja Outi Mäkelä ja viestintäpäällikkö Teemu Siltanen pahoittelevat, ettei asukkaita päästä nyt livenä kuulemaan koronan vuoksi, mutta he luottavat verkkokyselyn toimivan. Siltasen mukaan kunnassa on opittu kuukauden aikana paljon sähköisestä osallistumisesta, ja tietoa voidaan hyödyntää myös palveluverkkotyössä.
– Olen ylpeä, miten nopeasti kunnassa on otettu jättiläismäinen digiloikka. Erityisesti opettajat ovat osoittaneet ihailtavaa luovuutta ja innovatiivisuutta tässä tilanteessa, Mäkelä sanoo.