Lukion ja Rajamäen koulupalvelut ensin käsittelyyn – näin Nurmijärven palveluverkkotyö etenee

Palvelut: Kunnan palveluverkkotyössä ratkotaan ensin lukion kohtalo sekä Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus. Sen jälkeen päätetään muusta.

Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus on tarkoitus päättää elokuussa. Palveluverkkopäätökset aloitetaan Rajamäeltä, koska kuvassa näkyvä Rajamäen lukiokäytössä ollut Rajakaari on sisäilmaongelmien vuoksi poistettu käytöstä. Riikka Jokinen

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan palveluverkkotyössä tullaan ensimmäisenä päättämään Nurmijärven lukion tulevaisuus ja sen ohella Rajamäen koulukampuksen kohtalo.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo kunnan puitesopimuskumppani Arkkitehtitoimisto Harris-Kijsik Oy:n luovan parhaillaan hankesuunnitelmia lukion eri vaihtoehdoista. Vaihtoehtoja on kolme: Yksi vaihtoehto on järjestää lukio-opetus kahdessa toimipisteessä, yksi vaihtoehto keskittää lukio Kirkonkylään ja yksi vaihtoehto keskittää lukio Rajamäelle. Hankesuunnitelmassa on laskettu myös eri vaihtoehtojen kustannukset.

Kunnan aiemmissa lukiosuunnitelmissa ei ole kartoitettu vaihtoehtoa keskittää kunnallinen lukio Rajamäelle, mutta Lehtosen mukaan päättäjille haluttiin tuoda nyt mahdollisimman monta vaihtoehtoa tarkasteltavaksi.

– On hyvä, että päättäjillä on faktatietoa eri vaihtoehdoista, jotta he pystyvät arvioimaan kokonaisvaikutuksia ja kustannusvaikutuksia tehdessään päätöksiä.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan Rajamäki-vaihtoehdon mukaan tuloon ov vaikuttanut myös Rajamäen koulurakennusten kunto.

– Tilanne on muuttunut aiemmista vuosista, kun on käynyt ilmi, että nykyisistä Rajakaaren lukiotiloista joudutaan luopumaan.

Onko sitten mahdollista, että kunta ei järjestäisi lukio-opetusta tulevaisuudessa lainkaan Nurmijärvellä, koska se ei ole kunnan lakisääteinen velvollisuus? Hirvosen mukaan tämä on periaatteessa mahdollista, mutta hän ei usko siihen päädyttävän, sillä se voisi lisätä jatko-opintovaiheessa koulupudokkaiden määrää.

Lehtonen kertoo, että Rajakaaren ja viereisen Seitsemän veljeksen koulun sisäilmaongelmat ovat syynä myös siihen, miksi palveluverkkosuunnitelma etenee lukiokysymyksen ohella Rajamäen koulukampuspäätöksellä.

Rajamäen koulutuspalvelut ovat Lehtosen mukaan nyt kriittisin kohta palveluverkossa ratkottavaksi, koska niin SVK kuin Rajakaari on todettu niin huonokuntoisiksi, että ne on perusteltua purkaa ja korvata uudisrakentamisella. Rakennusten korjauskustannus olisi likimain saman suuruinen uudisrakentamisen kustannusten kanssa.

Myös Klaukkalassa Urheilupuiston koulussa on kamppailtu sisäilmahaasteiden kanssa, mutta Lehtosen mukaan Urheilupuiston tilanne ei ole yhtä kriittinen kuin Rajamäellä, jossa opetus on jouduttu siirtämään pois Rajakaaresta ja Seitsemän veljeksen koulun 1960-luvulla rakennetusta tilasta.

Tiina Hirvosen mukaan Rajamäen koulukampuspäätöksen yhteydessä on tarkoitus ottaa kantaa myös kunnan kolmanneksi suurimman taajaman kirjastoon, nuorisotiloihin ja liikuntatiloihin.

– Päiväkotia kampukselle ei näillä näkymin saada mahtumaan, sillä se vaatisi niin paljon pihatilaa, Hirvonen sanoo.

Tarkoitus on, että sivistyspuolen työntekijät ja koululaiset pääsevät vaikuttamaan näihin päätöksiin toukokuussa, ja kesäkuussa on lautakunnat, nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto voivat antaa lausuntonsa asiasta. Kuntalaisille järjestetään asiasta kuntalaisinfo kesäkuussa sekä verkkokysely kesä-heinäkuussa.

– Lukioratkaisu on tarkoitus viedä elokuussa päätöksentekoon, jotta pääsemme työstämään muuta palveluverkkosuunnitelmaa sen jälkeen. Tarkoitus on, että koko palveluverkosta saadaan päätös lokakuun valtuustossa ennen ensi vuoden talousarviokäsittelyä.

Lehtonen, Hirvonen, kunnanjohtaja Outi Mäkelä ja viestintäpäällikkö Teemu Siltanen pahoittelevat, ettei asukkaita päästä nyt livenä kuulemaan koronan vuoksi, mutta he luottavat verkkokyselyn toimivan. Siltasen mukaan kunnassa on opittu kuukauden aikana paljon sähköisestä osallistumisesta, ja tietoa voidaan hyödyntää myös palveluverkkotyössä.

– Olen ylpeä, miten nopeasti kunnassa on otettu jättiläismäinen digiloikka. Erityisesti opettajat ovat osoittaneet ihailtavaa luovuutta ja innovatiivisuutta tässä tilanteessa, Mäkelä sanoo.

Palveluverkkotyö etenee

Ensimmäiset hankesuunnitelmat valmistuvat toukokuun puoliväliin mennessä. Hankesuunnitelmista pyydetään toukokuussa kommentteja sivistyspuolen työntekijöiltä ja koululaisilta. Vaikutusten ennakkoarviointi valmistuu kesäkuun alussa.

Kesäkuussa kuntalaisille Järjestetään kuntalaisinfo, avataan kysely lukioratkaisusta ja lautakunnat sekä nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto lausuvat mielipiteensä lukioratkaisusta.

Elokuussa päätetään lukioratkaisusta ensin kh:ssa ja sitten valtuustossa.

Syys–lokakuussa järjestetään kuntalaisinfo sekä uusi kuntalaiskysely palveluverkkosuunnitelmasta. lisäksi pyydetään lautakuntien, nuorisovaltuuston ja vammais- sekä vanhusneuvoston lausunnot palveluverkkosuunnitelmasta.

Lokakuussa päätetään palveluverkosta ensin kh:ssa ja sitten valtuustossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 6. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 7. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 11. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 12. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 13. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 14. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 15. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 4. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 7. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 8. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 11. Mielipide: Rajakaaren säilyttämistä harkittava
 12. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 13. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 14. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 15. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.